Bästa Gamingstol

Topplista

1. Dxrace Formula F08

Dxrace Formula F08

Denna gamingstol är från Dxracer och är en speciellt utformad modell för att leva upp till alla krav som en gamer kan ha. Du har ett stabilt och högt stöd i ryggen som tillsammans med sitsen är ergonomiskt utformad för många timmars bekvämt sittande. Stolen är vadderad med högdensitets kallskum som används i bilsäten och består undertill av en mycket stabil stålkonstruktion med ett helgjutet fotkryss i aluminium.

Det stabila ryggstödet går att justera mellan 90-135 grader. Hela stolen är höj- och sänkbar med gasfjäder och de vadderade armstöden går att justera i 3 olika dimensioner. Du får även med nack- och svankkudde. Allt för att anpassa stolen efter dina önskningar och maximera din spelupplevelse.

[dfrcs name=”Svive Hoba Gaming Recliner”] Till Produkten

2. Akaracing Core EX

AK Racing, som påstår sig ha skapat en revolution med deras gamingstol EX. Detta är givetvis en stol som är formad för många timmars gaming. Stolen är klädd i en ventilerande tygklädsel för sval komfort under de allra hetaste situationerna. Sisten och ryggstödet är vadderade med kallhärdat skum med hög densitet för högsta bekvämlighet och det tillkommer även stödkuddar för ländrygg och nacke. Armstöden går att justera i tre dimensioner och ryggstödet går att justera bakåt i hela 180 grader. En funktion som helt klart får denna stol att sticka ut i mängden.

[dfrcs name=”Svive Hoba Gaming Recliner”] Till Produkten
Gamingstol

För den som sysslar mycket med gaming, vet hur många timmar det kan bli när man väl sätter sig och spelar. För att kunna lägga allt fokus på spelet och få den bästa spelupplevelsen behövs en anpassad datorstol för gaming. En bra gamingstol behöver vara bekväm att använda med flera inställningar för sittposition och ergonomisk för att skona kroppen, som rygg och axlar.

Vi har testat flera modeller från den svenska marknaden där vi har handplockat de allra bästa och populäraste stolarna. Efterhand det dyker upp nya prisvärda gamingstolar uppdaterar vi vårt test när vi hittar nya vinnare.

3. Svive Hoba Gaming Recliner

Gamingstolen från Svive är en av de mest komfortabla ute på marknaden. Till skillnad från de tidigare nämnda stolarna så är denna mer lik en fåtölj. Men en fåtölj som är maxat för att ge dig en högklassig spelupplevelse. Stolen är av slitstarkt tyg med en snygg design. Du har möjligheten att luta bak ryggstödet i viloläge och samtidigt mötas av ett stabilt fotstöd som fälls ut på samma gång.
Stolen har även en gung- och sväng funktion som gör det möjligt för dig att vara rörlig och beredd på allt.

[dfrcs name=”Svive Hoba Gaming Recliner”] Till Produkten

Så är bästa gamingstolen utvald

Vi har undersökt många av marknadens populäraste modeller och valt ut de stolar som håller hög kvalitet i olika prisklasser. De utvalda produkterna har vi sedan själva testat och bedömt utifrån specifika kriterier som en bra spelstol bör uppfylla.

Testerna för att hitta bästa gamingstolen genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Komfort och ergonomi: Den främsta anledningen till att skaffa en särskild gamingstol är för att få bra komfort och framför allt god ergonomi. Att sitta långa stunder på en stol eller i en soffa sliter på kroppen och blir obekvämt i längden. Här har vi tittat på att stolarna verkligen ger god komfort och bra ergonomi bland annat genom att erbjuda olika inställningsmöjligheter för en bra sittposition samt en skön klädsel.
  • Kvalitet: Det är viktigt att en stol håller länge då detta är en produkt som kostar lite mer än en vanlig kontorsstol. Därför har vi i testerna bedömt kvalitet utifrån stolarnas konstruktion och materialval.
  • Kanter på sittdynan: Höga kanter och om dessa är hårda påverkar det en bekväm sittposition för de gamers som vill sitta med korslagda ben eller ha ett ben uppe under sig. Hårda kanter är mycket vanligt och passar inte denna typ av sittposition och därför är det viktigt att ta med det i testet för att utesluta modeller vid behov.
  • Maxvikt och bredd på stolen: För den som är lite bredare i kroppsformen kan behöva titta lite närmare på måtten för sittdyna och ryggstöd. Även maxvikten kan variera en hel del mellan olika modeller vilket är viktigt att välja rätt för lång hållbarhet.

Köpguide Gamingstol

Att investera i en bra gamingstol är väl värt varenda krona för att slippa få ont i ryggen samtidigt som allt fokus kan ligga på spelupplevelsen. Det är inte alltid de dyra gamingstolarna är bättre än de billiga. En billig gamingstol kan vara minst lika komfortabel och ergonomisk som en dyrare. Ofta handlar prisskillnaderna om vilka behov som finns utifrån antal inställningsmöjligheter, materialval och själva konstruktionen.

Att skaffa sig den bästa gamingstolen kan vara svårt om man inte vet vilka krav som är viktiga att tänka på. Det är många pengar som ska läggas ut och att inte ha möjlighet att testa stolen själv kan göra det ännu svårare. Därför har vi tagit fram olika köpråd för att det ska vara enklare att hitta den modell som passar bäst utifrån olika kriterier och beroende på budget. Med denna köpguide har vi sammanfattat viktiga saker att tänka på inför ett köp av en gamingstol. Köpguiden är en hjälp i att hitta en stol som är bäst anpassad efter kroppstyp, personliga preferenser och önskade finesser.

Komfort och ergonomi

En stor avgörande faktor är komfort och ergonomi. Även om man planerar en kort spelstund så blir det gärna timme efter timme när man är inne i spelet. Att sitta still länge i en dålig stol tar på kroppen och framför allt ryggen. Det fungerar inte med den vanliga soffan och inte heller med en vanlig kontorsstol som ofta hindrar olika rörelser i spelandet.

En bekväm stol är ett måste för långa gamingstunder. Modellen behöver kunna erbjuda olika inställningsmöjligheter för att kunna hitta den bästa sittpositionen. Vadderingen behöver vara tillräckligt mjuk men inte så att man sjunker ner för mycket eftersom ryggen behöver ett bra stöd. Materialet kan också vara avgörande för komforten då klädseln ska vara behaglig både sommar och vinter.

Sittposition avgör stolens kanter

Beroende på vilken sittposition man har som gamer kan olika stolar fungera bättre än andra. För den som föredrar att sitta i skräddarställning med korslagda ben eller att ha ett ben uppe under sig, ska titta lite extra på stolens kanter.

En del stolar har förhöjda kanter på sidorna av sittdynan. Så länge det är en låg kant och den är tillräckligt mjuk spelar det oftast inte så stor roll. Däremot om det är lite högre kanter och framför allt om kanterna är hårda kommer den stolen inte att fungera bra om benen är uppe på sittdynan.

Det här är tyvärr något som många missar och inte upptäcker förrän man börjar använda sin gamingstol.

Klädsel och vaddering

Gamingstolar i tyg brukar ofta vara något billigare. För konstläder och framför allt äkta läder blir priset ofta betydligt högre. Vad som blir bäst att välja är ofta en smaksak och det gäller att tänka på att materialet ska kännas skönt mot huden. På sommaren i shorts kan det lätt kännas klibbigt om de bara benen och på vintern ska det inte bli kallt på stolen trots lätta kläder.

Vadderingen kan också variera i och med priset och lite dyrare material ger ofta bättre stöd för kroppen och utan att det blir för hårt att sitta långa stunder.

Kvalitet och längre hållbarhet

Något som kan vara värt att tänka på är att de dyrare stolarna ofta har bättre kvalitet vilket innebär att produkterna ofta håller längre. Det gäller både konstruktion, inställningsreglage och klädsel. Så det kan vara väl värt att investera i en dyrare modell om man har råd med det.

Inställningar

När man väljer en stol bör den kunna anpassas till ens längd genom att det ska gå att sitta med benen i 90 graders vinkel och att fötterna är helt i marken. Armstöd ska kunna ställas in i samma höjd som skrivbordet så att armarna får en naturlig ställning.

Produkter i de högre prisklasserna har generellt fler möjligheter och inställningar för att justera sittpositionen. Minimum krav man bör ställa på en stol är att höjden går att justera samt att ryggstödet ska gå att luta. Även sittdelen kan vara bra om den går att tilta och att svankstödet går att justera.

Armstöd

Armstöden på en gamingstol behöver vara tillräckligt mjuka för att inte få ont när armbågarna vilar på stöden. Armstöden brukar också ha olika benämningar, som fasta, 1D, 2D, 3D eller 4D. Siffrorna anger för hur många håll stöden kan justeras. 1D innebär med andra ord att det bara går att justera åt ett håll, vanligtvis på höjden. Ett armstöd på 4D brukar gå att justera på höjden, i sidled, vinkel och på djupet.

Nackkudde och svankstöd

Det medföljer ofta kuddar till nacke och rygg till många gamingstolar. Dessa kuddar ger ett bekvämt stöd för nacke och rygg samtidigt som det ska kännas avslappnande vid spel. På en del modeller är positionerna justerbara för både nackkudden och svankstödet medan de är fasta på andra.

Maxvikt och storlek

Det varierar kraftigt mellan olika stolar vilken maxvikt de klarar. Är konstruktionen svag håller inte stolen lika länge om maxvikten överskrids eftersom det sliter på materialet. Se till att det finns god marginal för den stol som väljs.

Om ryggstödet går att fälla kraftigt för att få en gungfunktion, som många uppskattar vid exempelvis filmtittande, kan det finnas en annan lägre maxvikt för den funktionen. Det är för att undvika att stolen tippar och att stolens ryggfästen kanske inte klarar högre belastning när ryggstödet är långt nedfälld. 

Storleken på stolen kan också variera en hel del. Många stolar kan vara för små på så sätt att de är för smala om man har en bred kroppsform. Det finns också nackdelar med att välja en för stor stol eftersom den då inte ger rätt stöd utifrån en ergonomisk synvinkel.

Vanliga frågor och svar om gamingstolar

Fungerar en kontorsstol lika bra som en gamingstol?

En kontorsstol kan fungera bra för kortare spelstunder. Däremot behövs en bättre anpassad stol för många timmars spelande och konstant sittande. En gamingstol har ofta fler inställningsmöjligheter för olika sittpositioner samt att armstöd och andra praktiska funktioner för speltillbehör, för att man ska kunna röra sig obehindrat i spelandet.

Hur mycket kostar en gamingstol?

Datorstolar som är anpassade för gaming brukar ofta ligga någonstans mellan strax under 1 000 upp till 3 000 kronor. För den som vill ha den riktigt högsta kvaliteten med en premiummodell kan räkna med att lägga ut upp mot 5 000 kr eller mer.

Behöver man fotstöd på gamingstolen?

Det kan vara en klar fördel att välja en spelstol med fotstöd. Att låta fötter och nedre delen av benen hänga fritt eller ha stöd helt i golvet kan bli jobbigt efter ett tag och de flesta sitter gärna långa stunder och spelar.  

Vilka funktioner är viktiga för en datorstol för gaming?

Det ska gå att anpassa datorstolen med bra inställningsmöjligheter för kroppen i olika sittpositioner. Bekvämligheten för kroppens vikt och längd är oerhört viktigt och den främsta anledningen till att investera i en särskild stol för gaming.

Ger en gamingstol märken i golvet?

Ja, man får räkna med ett visst slitage om man inte använder en golvmatta för kontorsstolar. Det blir annars många timmars nötning på golvet och det är sällan gamers sitter still och spelar.

Betyg på testguiden:

4.4/5 - (38 votes)