Bästa VR-glasögon (Bäst i Test)

Vr Headset

VR-teknologin blir bara bättre både vad gäller hårdvara och spel. Det har blivit allt mer tillgängligt för konsumenter och därför finns det mycket att välja mellan i många olika prisklasser. Det kan göra valet svårt, särskilt om det är de första VR-glasögonen man köper.

Vi har i våra tester testat några av marknadens mest populära produkter och jämfört dessa mot varandra för att hitta våra vinnare. Efterhand det dyker upp nya bra modeller som platsar i vårt test kommer vi att uppdatera med ny information. Vi har också sammanställt en köpguide för att underlätta i valet av bästa VR-glasögon.

Oberoende experter

Alla experter på Guide.se är oberoende och tipsar bara om produkter de själva gillar. Experterna skriver enbart utifrån sina egna åsikter och får samma betalning oavsett vilka produkter de rekommenderar

Så är bästa VR-glasögonen utvalda

Det finns många aspekter som spelar in när man ska bestämma sig för den rätta produkten inom VR-glasögon. Det är inte bara pris utan även utseende och prestanda som spelar roll.

Testerna för att hitta bästa VR-glasögon genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Bildkvalitet: Produkten behöver erbjuda bra bildkvalitet för att kvala in i våra tester. Här har vi utgått från att upplösningen ska vara tillräckligt bra med en tydlig bild och att uppdateringsfrekvensen ger bra flyt i bilden.
  • Användarvänlighet: Det ska vara enkelt att använda produkten både för att sköta olika slags inställningar men också att det ska vara enkelt att koppla till aktuella enheter.
  • Komfort: Att VR-glasögonen sitter bekvämt är viktigt för en bra spelupplevelse. Vi har tittat efter bra justeringsmöjligheter och gärna att det får plats vanliga glasögon under.

1. HP Reverb G2

Bäst produkt i vårt test blev modellen HP Reverb G2 som ger en knivskarp bild i VR-spel. Grafiken blir riktigt bra med en hög upplösning och handkontrollerna är både sköna och bekväma med bra ergonomi.

Upplösningen som är på 2160 x 2160 per öga, är högre än hos många konkurrenter och glasögonen är fullt kompatibla med Steam VR. Utrustad med fyra interna kameror får man en kombinerad VR och Mixed reality. Det innebär att man inte behöver sätta upp några externa sensorer för att uppleva virtuell verklighet.

Glasögonen är bekväma och lätta och det finns nedfällbara hörlurar som ger ett suveränt ljud. Modellen går att ansluta med DisplayPort och USB. En stor fördel är också den väl tilltagna sladden på 6 meter.

Plus: Grafik med riktigt hög upplösning som ger knivskarp bild.

Minus: Inte så bekväma att bära tillsammans med vanliga glasögon.

HP Reverb G2

Se pris

2. HTC Vive Cosmos Elite

En lyxig modell som verkligen imponerar är HTC Vive Cosmos Elite. Den har en modulär design som gör det möjligt att uppgradera genom att köpa till den nya faceplaten.

Det här är ett par VR-glasögon som ger hög upplösning och superklar grafik. Pixelupplösningen är på 2880 x 1700 och LCD-panelerna minskar pixelavståndet i jämförelse med tidigare modeller.

Modellen är mycket bekväm att bära och on-ear-hörlurarna är formanpassade och ger ett fylligt stereoljud. Både hörlurar och skärmdel kan fällas upp och sitter fästa på ett rejält pannband med bra justeringsmöjligheter för bästa passform. Det går även bra att bära vanliga glasögon under.

Spelaren upplever en hög precision och rörelsefrihet med SteamVR-spårning och avancerade styrenheter. Basstationen täcker en yta på 15 kvm.

Plus: Bra hög upplösning och bekväm modell som enkelt kan justeras för en bra passform.

Minus: Lite väl många saker som behövs för att använda glasögonen.

HTC Vive Cosmos Elite

HTC Vive Cosmos Elite

Se pris

3. HTC Vive Pro 2

Modellen HTC Vive Pro 2 erbjuder riktigt bra prestanda med skarp bild och glasögonen är mycket bekväma att bära med ergonomisk design. Med dessa VR-glasögon får man också ett vidare synfält än många andra modeller.

Glasögonen har en fantastisk 5K-upplösning med bild som har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Med denna modell kan man också sätta inställningar för IPD, interpupillärt avstånd för optimal komfort. Det innebär att skärmarna kan justeras för att anpassas efter pupillernas centrum i ögonen, vilket minskar ögontrötthet.

I paketet medföljer det handkontroller samt två basstationer som gör det enkelt att scanna och skapa en optimerad virtuell miljö. Man får också en mer exakt spårning på rörelser.

Plus: Bekväma att bära och har ett vidare synfält än många konkurrenter.

Minus: Om headsetet används trådlöst blir man låst till 90 Hz.

HTC Vive Pro 2

HTC Vive Pro 2

Se pris

Köpguide VR-glasögon

Det finns flera bra alternativ av VR-glasögon på marknaden som kan passa bra både för avancerat VR-spelande och film. Med vår köpguide är det enklare att hitta de bästa VR-glasögon som går att köpa i dag.

Typ av användning

Beroende på vad VR-glasögon ska användas till kan olika modeller passa bättre eller vara mer prisvärda att köpa. För att spela avancerade spel på dator behövs mer avancerade glasögon men även en kraftfull dator med bra grafikkort. För enklare VR-spel, för filmtittande, serier med mera kan man nöja sig med en något enklare modell.

Skärm

De vanligaste panelerna brukar vara antingen LCD eller OLED. Det som är bra med OLED är att varje pixel kan släckas individuellt, vilket är en fördel framför allt vid svärta. Då kan det svarta på en skärm verkligen bli helt svart.

Skärmens upplösning är det som bidrar mest till en klar och tydlig bild och uppdateringsfrekvensen avgör hur bra flyt det är i bilden. Hur brett glasögonen kan visa bilden anges med Field of View. Det är vanligt med 120 grader men vissa modeller klarar upp till 200.

Trådlöst eller kabel

Det finns gott om både kabelbundna och trådlösa VR-glasögon. Bästa möjliga bildkvalitet får man främst med de kabelbundna.

Komfort

En viktig sak för VR-glasögon är komforten. Särskilt om man vill kunna spela långa stunder behöver modellen vara bekväm att bära. Många justeringsmöjligheter brukar behövas för att få de bästa individuella inställningarna.

Vanliga frågor och svar om VR-glasögon

Vad är VR-headset och VR-glasögon, är det samma sak?

Båda begreppen är vanliga och innebär samma sak, det vill säga ett headset med hörlurar och en skärm för varje öga för att täcka hela synfältet. Skärmarna skapar en äkta tredimensionell upplevelse. Glasögonen eller headsetet använder virtual reality-teknik, som även kallas virtuell verklighet.

Hur bra dator behövs för att spela med VR-glasögon?

Om man vill ha bästa möjliga upplösning krävs ofta en relativt kraftfull och bra gamingdator. När man väljer VR-glasögon bör man titta både på pris, upplösning och följsamheten på skärmen. Väljer man ett par glasögon med högsta prestanda krävs också en kraftfull dator för att nyttja VR-glasögonen maximalt.

Hur mycket kostar VR-glasögon?

Billiga modeller med helt ok prestanda kan kosta omkring 3 000-4 000 kr. För den som vill ha det bästa och spela kraftfulla VR-spel får betala där omkring och uppåt till runt 15 000 kr.

Kan man använda vanliga glasögon under VR-glasögon?

Ja, de flesta modeller kan användas över ett par glasögon. Har man väldigt stora bågar kan det bli lite svårare att hitta ett par VR-glasögon som passar.

Vilka VR-glasögon ska man köpa?

Det beror på individuella preferenser och budget. Följ vår köpguide för att enkelt hitta den rätta modellen. Vi har även testat många populära VR-glasögon i olika prisklasser och presenterar våra vinnare i vårt test.

Betyg på testguiden:

4.7/5 - (3 votes)