Bästa Router (2021)

Topplista

1. Netgear Nighthawk M1

Netgear Nighthawk M1

Det här är en smidig mobil 4G-router med ett inbyggt modem för hastigheter upp till 1 GB/s. Routern har en batteritid som varar i 24 timmar vilket gör den perfekt att ha med ut i trädgården för bästa uppkoppling eller på resa. Netgear Nighthawk M1 är en produkt väl anpassad för spelare som vill bjuda in många vänner till gaming eller för den stora barnfamiljen då hela 20 enheter kan ansluta trådlöst.

Enheten har en tydlig display som visar information om batteri, uppkoppling och datakvot. Routern administreras enkelt från mobilen via Netgears egen app. För barnfamiljen är denna mobila router extra bra i och med dess föräldrakontroll för att till exempel filtrera webbsidor.

Fördelar

 • Mobil
 • 24 h batteritid
 • Hastigheter upp till 1 GB/s
 • Upp till 20 anslutna enheter trådlöst
 • Tydlig display
 • Stöd för Arlo Pro 2-övervakningskameror
[dfrcs name=”Netgear Nighthawk M1″] Till Produkten

2. Netgear Nighthawk M2

En uppföljare på M1 är routern Netgear Nighthawk M2. Där är många likheter med föregångaren men en del uppgraderingar har gjorts. Framför allt klarar den nya modellen hastigheter upp till 2 GB/s vilket är dubbelt så mycket som den tidigare modellen. Det kan vara riktigt intressant för gamers som vill kunna spela obehindrat utan störningar.

I övrigt är det även för denna modell max 20 enheter som kan anslutas trådlöst och det finns föräldrakontroll för barnfamiljer. Fler bra funktioner för M2 är att den är utrustad med bland annat en filserver och mediaserver. LCD-skärmen är även en pekskärm för att enkelt kunna ändra inställningar.

Fördelar

 • Mobil
 • 24 h batteritid
 • Hastigheter upp till 2 GB/s
 • Upp till 20 anslutna enheter trådlöst
 • Pekskärm
[dfrcs name=”Netgear Nighthawk M2″] Till Produkten
Router

De flesta hem är i dag beroende av en högkvalitativ router för att få tillgång till ett pålitligt wifi-nätverk. Oavsett om det är en person i hushållet eller flera har de allra flesta mer än en enhet som behöver internet och för att spara dataförbrukningen i mobilen är det smart att nyttja en trådlös router. Många gamingspel som spelas online kräver också en stabil uppkoppling för att uppnå den perfekta gamingupplevelsen. För den som streamar tunga filmer och vill kunna njuta av filmen i trädgården, på resan eller var som helst kan en mobil router som klarar höga hastigheter vara nödvändig.

Det finns många routers att välja mellan och vi har samlat de routers som är bäst i test just nu och sammanställt en lista för topplaceringarna för bästa router. Efter bäst i test guiden följer en köpguide med tips och råd kring köp av router. Ta del av våra bästa tips för vad som är viktigt att tänka på inför ett köp för att hitta den bästa modellen för de behov som finns.

3. TP-Link M7350

En prisvärd och populär hotspot är TP-Link M7350 för den som inte söker efter extremt snabba hastigheter för gaming med flera användare eller tung streaming. Det är en mobil produkt med 8 timmar batteritid och som kan användas för upp till 10 enheter samtidigt. Hotspoten har extra utrymme med stöd för SD-minneskort.

Displayen är tydlig och visar information om batterinivå, datamängd, signalstyrka med mera. Produkten är liten och smidig och konfigureras enkelt genom en app. Nackdelen är att räckvidden inte är den bästa men då det är en behändig hotspot är den enkel att ta med sig dit det behövs.

Fördelar

 • Mobil
 • 8 h batteritid
 • Hastigheter upp till 150 Mbit/s
 • Upp till 10 anslutna enheter trådlöst
 • Tydlig display
[dfrcs name=”TP-Link M7350″] Till Produkten

4. D-Link DWR-932

Ytterligare en bra mobil router är D-Link DWR-932 som är ett prisvärt alternativ för hastigheter upp till 150 Mbit/s. Batteritiden räcker bara fem timmar men batteriet laddas enkelt med ett medföljande Micro-USB. Även denna router är liten vilket gör den smidig att ta med sig och det går att ansluta upp till 10 enheter trådlöst.

Fördelar

 • Mobil
 • 5 h batteritid
 • Hastigheter upp till 150 Mbit/s
 • Upp till 10 anslutna enheter trådlöst
 • Enkel laddning via Micro-USB
[dfrcs name=”D-Link DWR-932″] Till Produkten

Köpguide Router

Det finns några saker att tänka på inför ett köp av en router. Vilken trådlösa router som är bäst beror på flera saker som storleken på bostaden och vad nätverket ska användas till. Att dela på samma uppkoppling till nätverket för att surfa via Wifi är smidigt då de flesta routrar idag kan användas både trådlöst och med kabel. Det kan skilja mellan olika modeller så det är något värt att kontrollera om det finns behov för detta. Andra viktiga faktorer som kan skilja sig mellan olika modeller är hastighet, räckvidd och nätverksstandard.

Nätverksstandard

En router med den senaste nätverksstandarden fungerar generellt snabbare även om en bredbandsrouter med äldre standard också kan fungera bra.

Hastighet

Även hastigheten mellan anslutna enheter kan variera. Routrarnas angivna hastighet talar om hur snabbt information kan skickas till en enhet från internet eller från annan enhet via kabel. I regel är den trådlösa hastigheten lägre. För snabb surf i mobil och laptop behövs en router med en hög trådlös hastighet. För att snabbt och smidigt föra över stora filer mellan enheterna som är anslutna till routern behövs en hög datahastighet.

Räckvidd

Räckvidden kan vara avgörande vid köp så att signalen når tillräckligt långt för alla anslutna enheter. En del modeller har inbyggda antenner och andra externa vilket oftast ger bättre räckvidd.

Priset

Det finns routrar i många olika prisklasser allt från några hundralappar till flera tusen kronor. Vilket pris man ska gå efter beror både på behov och budget. En genomsnittlig konsument behöver oftast inte investera i en dyrare router med många inställningar och funktioner. En dyr och avancerad router kan vara bra för en del men då gäller det också att hastigheten går att matcha med internetleverantörens hastigheter.

Behövs ett eller flera kabeluttag?

Antalet kabeluttag är avgörande utifrån hur internet kommer att användas av olika enheter. Det finns som regel minst ett uttag och behövs säkra och stabila anslutningar till flera enheter är fler kabeluttag att föredra.

Säkerhet

Att kunna hålla nätverket säkert är viktigt för att skydda mot hot utifrån så att ingen kan stjäla kreditkortsuppgifter, lösenord och annan privat information. En del routrar har inbyggt säkerhetssystem och många routrar kräver inloggning med både användarnamn och lösenord. Har man möjlighet att byta det initiala lösenordet är det att rekommendera. Använd gärna ett starkt lösenord som är svårt att gissa sig till med många kombinationer av bokstäver och siffror. Välj helst säkerhetsprotokollet WPA2 framför WPA som är svagare och äldre.

Se över placering, internetabonnemang och datorns nätverkskort

För den som vill nyttja routerns hastighet är det också viktigt att tänka på att hastigheten inte bara styrs av routern. Nätverkskortet i datorn kanske inte stödjer den allra senaste nätverksstandarden och internetabonnemanget kan också ha en lägre hastighet.

Så får du en stabil och snabb internetuppkoppling med din router

Det kan vara otroligt irriterande med långsamma onlinespel, fördröjningar vid streaming av filmer eller hackiga videosamtal.

Routerns placering

Uppkopplingen är beroende på var routern placeras. Placera den gärna högt upp på en hylla eller uppe på väggen och centralt för bästa uppkoppling. Om inte routern passar in i övrig inredning går den att ställa i en hylla bakom en tavla. Det viktiga är att antennerna har fritt utrymme så att signalen inte störs. På sidorna finns också ventiler för att släppa ut varm luft och låta kall luft komma in för att kyla ner komponenterna för att förhindra överhettning.  Därför behöver även ventilerna ha gott om fritt utrymme.

Förläng räckvidd med Wifi-förstärkare

Det kan finnas svaga täckningspunkter i hemmet dit routerns signal inte når fram. Räckvidden kan även påverkas om det är många dörrar, väggar och hörn som signalen ska ta sig igenom. Har routern externa antenner är det bästa att rikta dem vertikalt och det går även att förlänga räckvidden med hjälp av Wifi-förstärkare.

Uppdatera firmware

Det kan vara bra att uppdatera routerns firmware med jämna mellanrum. Det kan då ge en bättre uppkoppling med högre effektivitet och bättre säkerhet. Det kan vara bra att inte direkt uppdatera så fort en uppdatering kommer. Särskilt gäller det om det är en större uppdatering då det lätt kan följa med mindre fel som kan störa uppkopplingen till Wifi. Det är då bättre att vänta till nästa mindre uppdatering då dessa små fel har hunnit rättas upp.

Fler Topplistor inom Gaming

Betyg på testguiden:

4.1/5 - (23 votes)