Bästa Gaming Headset (Bäst i Test)

Gamingheadset

En stor del av hela spelupplevelsen när du spelar online påverkas av ljudet och möjligheten att kommunicera med dina medspelare. Därför behövs ett riktigt bra headset för gaming.

Vi har genomfört ett stort test med gaming-headset där vi har hittat de bästa modellerna. Vinnarna presenterar vi här och tester uppdateras kontinuerligt efterhand det dyker upp nya bra konkurrenter. Vi avslutar med en köpguide med olika tips och råd för att välja rätt modell.

Oberoende experter

Alla experter på Guide.se är oberoende och tipsar bara om produkter de själva gillar. Experterna skriver enbart utifrån sina egna åsikter och får samma betalning oavsett vilka produkter de rekommenderar

Så är bästa headset gaming utvald

Bland de modeller av gamingheadset som valdes ut till testet har vi granskat och testat alla produkterna. Vi har kontrollerat hur de presterar och testat om de motsvarar våra förväntningar på ett bra headset utifrån specifika kriterier.

Testerna för att hitta bästa headset för gaming genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Ljudkvalitet: Produkten behöver erbjuda bra ljudkvalitet. Ljudet ska inte låta för burkigt och gärna ha en så pass bra ljudbild att produkten även kan användas för att lyssna på musik.
  • Användarvänlighet: Det ska vara enkelt att justera ljudvolym och smidigt att fälla ner och upp mikrofonen om den har sådan funktionalitet.
  • Funktionalitet: Det är en fördel om modellen går att använda både trådbundet och trådlöst för bättre valmöjligheter. Ibland kan man vilja ha ett bättre ljud vilket det ofta blir trådbundet medan andra gånger kanske man vill ha bättre rörelsefrihet som det blir med trådlöst.
  • Komfort och passform: Det är viktigt att modellen är bekväm att bära, speciellt om man ska spela långa stunder. Passformen är också viktig med tillräckligt många justeringsmöjligheter. Sitter inte headsetet på bra kommer det att störa hela spelupplevelsen.

1. Astro A20 Wireless

Ett bekvämt och lätt headset får man med Astro A20 Wireless. Det har inte så mycket tekniska finesser men räcker gott för den som behöver det mest nödvändigaste vid spelande.

Om man vill spela lite längre sessioner är detta gaming-headset ett bra val eftersom det är bekvämt att bära länge. Huvudbågen har en undersida av gummi och kåporna är tygklädda och trycker inte mot tinningen.

Ljudet för mikrofonen är klart godkänt men kan upplevas något burkigt ljudmässigt. Då är lurarna betydligt bättre där det går att växla mellan tre eq-lägen. Det finns inget surroundläge och basen är något klen men i övrigt är ljudkvaliteten bra.

Vill man spela trådlöst med Xbox går det genom en adapter.

Plus: Lätta och mycket bekväma för längre spelande.

Minus: Mikrofonen kan vara något bräcklig och det finns inga extra funktioner.

Astro A20 Wireless

Se pris

2. Astro A50 Wireless

Riktigt bra ljud får man med Astro A50 Wireless. Ett flexibelt headset med hög komfort och bra räckvidd.

Modellen är bekväm att bära då den sitter halvt tätt mot huvudet utan att skava. Det finns en steglös storleksjustering för bästa passform och kåporna är luftiga och tygbeklädda. Mikrofonen fälls smidigt ner och upp.

Ljudkvaliteten är utmärkt med bra detaljrikedom och välbalanserad ljudbild. Med Dolby-läget får man också ett bra surroundljud.

Basstationen för laddning är slimmad och har led-indikatorer som visar kvarvarande batteritid, ljudlägen och om PC- eller Playstation-ljud är aktiverat. Batteritiden är helt ok och headsetet går ner i viloläge så fort det inte används.

Plus: Riktigt bekväma att bära och har mycket bra ljud samt lång räckvidd.

Minus: Något dålig isolering om det finns mycket ljud runt omkring.

Astro A50 Wireless

Se pris

3. Corsair Virtuoso RGB Wireless SE

Ett snyggt och elegant headset i stilren design och som är mångsidigt är modellen Corsair Virtuoso RGB Wireless SE.

Det är inte den mest bekväma produkten bland våra vinnare men den duger bra. Både lurar och bygel är byggda i stabil metall. Kåpornas vaddering är halvmjuk och spänner åt något om öronen. En del ljud utifrån har också en tendens att läcka in.

Headsetet går att ansluta trådlöst, via USB och analogt med 3,5-millimetersingång. Den analoga ingången tillsammans med equalizern i Icue ger en bra ljudbild som låter riktigt bra med fokus främst för konsolspel. Det är höga skarpa toner och det är inte så mycket djup och fyllighet i basen. Mikrofonkontrollen är vi också nöjda med och mikrofonen är löstagbar.

Plus: Ett elegant headset med många anslutningssätt.

Minus: Inte så bra komfort och inte den bästa ljudbilden.

Corsair Virtuoso RGB Wireless SE

Corsair Virtuoso RGB Wireless SE

Se pris

4. Epos H3 Hybrid gaming-headset

Modellen Epos H3 Hybrid gaming-headset är en bred uppgradering till Epos tidigare modell H3. I denna nyare version får man i princip allt som saknades hos föregångaren.

Headsetet har flera anslutningsmöjligheter då det kan användas med USB-kabel, 3,5 mm konsolkabel och i trådlöst läge via Bluetooth. Inställningar kan göras via Epos Gaming Suite. Det här är en produkt med superbra kvalitet på ljudet och det finns möjligheter för 7.1 surroundljud.

Något som kan kännas märkligt är att den kräver batteri när headsetet används med 3,5 mm-sladd. Det finns två mikrofoner där en är avtagbar vilket kan vara praktiskt när man vill använda headsetet för ensamspel eller för att titta på film. Den andra sekundära mikrofonen finns i öronkåpan.

Det går att justera passformen riktigt bra med ett inbyggt skjutreglage. Öronkåporna kan också vinklas för bättre anpassning och öronkuddarna är ergonomiskt utformade för bästa passform. De skapar också en perfekt akustisk tätning.

Plus: En stilren design och har superb ljudkvalitet.

Minus: Vid användning av 3,5-sladden krävs ett uppladdat batteri.

HTC Vive Pro 2

Se pris

Köpguide headset gaming

Att välja rätt headset för gaming är inte alltid helt lätt. Det finns en stor mängd alternativ och priset kan variera ordentligt från några hundralappar till flera tusen. I den här köpguiden har vi samlat tips och råd inför ditt köp.

Trådlöst eller trådat?

Det är smidigt att kunna röra sig fritt med en trådlös modell. Nackdelen är risken för störningar och att man måste komma ihåg att ladda headsetet. Många modeller kan användas både trådat och trådlöst, vilket kan vara en fördel om man är osäker på produktens kapacitet.

Komfort och design

Komforten är riktigt viktig när det kommer till ett bra headset för gaming och då spelar också designen stor roll. Det är en stor variation i våra huvudstorlekar och former och inte minst vad gäller öron samt våra egna personliga uppfattningar om vad som känns bekvämt.

Många inställningsmöjligheter kan vara bra och sedan är det personliga preferenser om man vill ha något som är mer mjukt, hårt eller om något ska sitta löst eller sitta åt.

Surroundljud

Det varierar mellan olika gamingheadset om det är ett virtuellt surround eller äkta surroundljud. Vill man ha riktigt surroundljud är dessa modeller oftast mycket dyrare. Ett virtuellt surround kan vara helt okej men det blir inte riktigt samma ljudkvalitet som ett riktigt.

Mjukvara

Om man har tänkt att använda headsetet med en PC behöver man också kontrollera om det finns någon mjukvara. En del tillverkare har ingen egen mjukvara medan andra har avancerade program där man exempelvis kan ställa in önskad ljudnivå och mycket annat.

Vanliga frågor och svar om headset gaming

Behöver man gamingheadset i stället för vanliga hörlurar?

Det går att använda vanliga hörlurar till spel. Dock kan man tappa lite av hela spelupplevelsen om man inte använder ett gamingheadset som är speciellt framtaget för just spel.

Är det fördröjning på ljudet med trådlösa hörlurar?

Både med och utan kabel kan det finnas en viss fördröjning men ofta så minimalt att det knappt uppfattas. Trådlösa hörlurar kan till och med vara snabbare än lurar med kabel.

Är det någon skillnad på gamingheadset för PC och till spelkonsoler?

De allra flesta fungerar till båda systemen men det kan finnas vissa skillnader för specifika modeller som gör att de inte fungerar för alla system.

Vilka hörlurar är bäst för gaming?

Vi har genomfört stora tester på många av de populäraste hörlurarna för gaming. Vinnarna presenterar vi i vårt test och där finns även en köpguide med olika tips och råd inför ett köp.

Vad ska man tänka på innan man köper headset för gaming?

Välj bort de billigaste med låg frekvensomfång. Sedan kan det vara bra om det finns stöd för surroundljud och att mikrofonen har någon brusreducerande teknik. Öronkuddarna får också gärna ha något mjukt mot örat för hög komfort.

Betyg på testguiden:

4.7/5 - (4 votes)