Att flyga med drönare är riktigt kul och med en bra kamera kan man ta fantastiska flygfoton och videos i full HD och 4K från fina vyer. Men vilken modell ska man egentligen välja och vad får man för pengarna?
Vi har testat några av marknadens mest populära drönare med kamera. Efterhand det dyker upp nya modeller som kan konkurrera med våra vinnare kommer vi att uppdatera testet med ny information. På slutet har vi också en köpguide med tips och råd för hur du hittar bästa drönaren.
Produkter i listan
Oberoende experter
Alla experter på Guide.se är oberoende och tipsar bara om produkter de själva gillar. Experterna skriver enbart utifrån sina egna åsikter och får samma betalning oavsett vilka produkter de rekommenderar
Så är bästa soundbaren utvald
Bland de modeller som valdes ut till testet har vi granskat och testat alla produkterna. Vi har kontrollerat hur de presterar och testat om de motsvarar våra förväntningar på en bra soundbar utifrån specifika kriterier.
Testerna för att hitta bästa soundbaren genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:
- Ljudkvalitet: Produkten behöver erbjuda bra ljudkvalitet för att kvala in i våra tester. Här har vi utgått från att ljudbilden ska ge ett fylligt och omslutande ljud med en tydlig bas, skarpa diskanter och ett stabilt mellanregister.
- Användarvänlighet: Det ska vara enkelt att använda produkten både för att justera ljudvolym och sköta andra slags inställningar.
- Funktionalitet: Att kunna koppla med andra enheter genom flera olika typer av anslutningar både med kabel och trådlöst ger större möjligheter. Även att soundbaren går att styra via app eller med röststyrning är något vi har tittat efter i våra tester.
- Övriga egenskaper: I våra bedömningar har vi också jämfört egenskaper som design, storlek och om modellen känns prisvärd.
1. Sonos Arc
Bästa soundbar i detta test är Sonos Arc. Den är kraftfull med 11 högtalarelement och har stöd för Dolby Atmos som ger en fantastisk ljudupplevelse. Det här är en modell för den som vill ha en produkt av hög kvalitet med många finesser. Designen är elegant och stilren som gör att den enkelt smälter in i mångas hem.
Med den här soundbaren får man en riktigt bra ljudupplevelse med djupa bastoner och krispig diskant. De elva högtalarelement, består av åtta elliptiska woofers för bas och mellanregister samt tre vinklade diskanter för de högsta frekvenserna.
Modellen är utrustad med Ethernetport och HDMI-anslutning som stödjer både ARC och eARC. Det finns integrerade touchkontroller som gör det enkelt att höja och sänka volymen, byta låt samt starta och stoppa musiken. Soundbaren går dessutom att styra med rösten genom Alexa eller Google Home.
Plus: En riktigt värsting med ljud i världsklass som har röststyrning och en modern, elegant design.
Minus: För att få ut max av ljudupplevelsen behöver tv:n den kopplas till ha stöd för Dolby Atmos.
Sonos Arc
2. Sonos Beam
Vi har även med en annan vinnare från samma märke, Sonos Beam. Det här är en mycket prisvärd modell som levererar riktigt bra ljudupplevelse som främst fokuserar på den bästa musikupplevelsen. Soundbaren har fem högtalarelement med fyra elliptiska woofers med ett brett register som ger en tydlig bas och ett stabilt mellanregister. Ett diskantelement ger skarpa diskanter och det finns även tre passiva element som hjälper till med att förbättra basen.
Designen är elegant i en klassisk design och kompakt men erbjuder ändå hög funktionalitet.
Modellen har en HDMI-anslutning som stödjer ARC. Saknar tv-modellen stöd för HDMI ARC kan soundbaren anslutas till en optisk ljudutgång med den medföljande optiska ljudadaptern. Med en optisk anslutning fungerar dock inte röstassistenen.
Soundbaren går att styra med en användarvänlig app och modellen är även utrustad med en touchpanel som kan användas för att byta låt samt höja och sänka volymen.
Plus: En stilren modell med hög funktionalitet för att avnjuta musik och en bra HDMI ARC-anslutning.
Minus: Kan kännas något klen i ett större rum utan en subwoofer och extra högtalare.
Sonos Beam
3. Sony HT-X8500
Är man inte på jakt efter det allra värsta och vill ha en något billigare modell ska man definitivt titta på Sony HT-X8500. Den har riktigt bra prestanda och de mest grundläggande egenskaperna som en bra soundbar behöver ha.
Modellen saknar röststyrning och wifi men det går att ansluta mobila enheter via Bluetooth. Soundbaren har två HDMI-anslutningar varav en stödjer eARC/ARC samt att det finns två högtalarelement och en integrerad tvådelad subwoofer. Det finns även en optisk ljudanslutning och en USB-anslutning. Modellen har stöd för Dolby Atmos och DTS:X och på soundbaren finns en kontrollpanel för att styra volym och parkoppling.
Även denna soundbar är stilren och kompakt samtidigt som den levererar en imponerande ljudbild. Högtalarna skapar en illusion av ett omslutande surroundljud med hjälp av teknologin Sonys Vertical Sound Engine. Högtalarelementen levererar ett bra mellanregister och klara diskanter och den inbyggda subwoofern ger en djup bas.
Plus: En modell i en lägre prisklass som ändå levererar riktigt bra ljudkvalitet med stöd för Dolby Atmos och DTS:X.
Minus: Saknar både wifi och röststyrning och är inte riktigt lika vass i mellanregister och diskant som våra två topplaceringar.
Sony HT-X8500
4. JBL Bar 5.1
Soundbaren JBL 5.1 ger ett högkvalitativt ljud och med en tillhörande trådlös subwoofer bjuder den på extra bas. Det här är en modell som passar utmärkt oavsett om man tittar på film, tv eller lyssnar på musik. Med en smart Multibeam-teknologi får man ett högklassigt surroundljud. Det finns två avtagbara surroundhögtalare med en batteritid på 10 timmar.
Den är utrustad med flera bra funktioner som Bluetooth och Chromecast. Genom att köpa till separata enheter kan man spela upp samma musik i flera rum. Uppspelningen kan också styras via Google Home-appen.
Soundbaren har tre HDMI-ingångar och en HDMI-utgång med ARC. Det finns även en optisk och en analog ingång.
Plus: Riktigt bra surroundljud och extra bas samt ett bra utbud med olika anslutningar.
Minus: Det finns tyvärr ingen wifi så man får nöja sig med Bluetooth.
JBL Bar 5.1
Köpguide soundbar
Det finns en hel del olika modeller att välja mellan och de har många olika funktioner och egenskaper. Att välja rätt soundbar kan kännas svårt och därför har vi här tagit fram en köpguide för att kunna välja den som passar bäst. Vi går igenom tips och råd innan du köper en soundbar för att lyckas få en riktigt bra biokänsla hemma.
Ljud
Det finns modeller både med och utan subwoofer. Vill man ha ett kraftigare och djupare ljud ska man välja med subwoofer. Om man inte har lika höga krav på ljudet kan man välja utan.
En del modeller har också ett inbyggt surroundljud vilket passar personer som vill kunna skapa biokänsla. För att få det bästa bioljudet behövs också Dolby Atmos som ger ett flerdimensionellt ljud som är optimerat för film och en maxad bioupplevelse.
Anslutningar
Beroende på hur man har tänkt koppla sin soundbar till olika enheter kan man behöva olika slags anslutningar. En HDMI ARC är bra för att kunna koppla soundbaren till en tv. USB-ingångar är en fördel för att kunna ansluta andra slags enheter som mobil, dator med mera.
Storlek
Kontrollera att storleken passar för den plats där den är tänkt att placeras. En bra placering är över eller under tv och gärna i öronhöjd.
Streaming
Vill man kunna streama ljud trådlöst från mobilen, surfplattan eller datorn behöver soundbaren ha Bluetooth eller Wifi. Här kan det skilja mellan olika modeller för vilka möjligheter som erbjuds.
Röstassistent
En del modeller kan använda sig av en röstassistent för att utföra olika uppgifter som att starta och stoppa musik eller justera volymen. Alla har inte något stöd för en röstassisten men det finns en hel del soundbars som stödjer de två vanligaste röstassistenterna, Google Assistant och Alexa.
Vanliga frågor och svar om soundbar
Det är en separat ljudenhet som kopplas till en tv och som ger extra bra ljud. De flesta modeller är små och kompakta men ger ändå ett förstklassigt ljud. Många modeller har många smarta funktioner och en del kan röststyras och streama musik från mobilen.
En soundbar kan fungera som ett hemmabiosystem, fast det är ett enklare och mer kompakt system. Ett riktigt hemmabiosystem ger oftast mycket bättre surroundljud, men det finns även soundbars som är riktigt vassa. En annan stor skillnad är att hemmabiosystem brukar innebära många sladdar medan en soundbar ofta är trådlös.
Placera soundbaren centralt över eller under din tv. Det allra bästa är om den är i öronhöjd. Se också till så att det är gott om utrymme runt om så att ljudet kommer ut och sprids ordentligt.
Att skaffa extra, separata högtalare kan vara bra för att få bättre surroundljud om man inte är nöjd med det befintliga ljudet. Det finns många bra trådlösa som kan placeras baktill i ett rum.
Det beror på vilka krav man har på ljudet, men också utifrån budget. I vår köpguide finns köpråd och vi har även gjort utförliga tester på många populära modeller där vi presenterar vinnarna inne på vår sajt. Vad är en soundbar?
Är en soundbar samma sak som ett hemmabiosystem?
Var placerar man en soundbar för bästa ljud?
Behöver man extra högtalare till en soundbar?
Vilken soundbar är bäst att välja?
Betyg på testguiden: