Bästa Sällskapspelet (Bäst i Test)

Familjspel

Sällskapsspelen har fått ett uppsving i popularitet samtidigt som utbudet blir allt större. Spel är perfekta för familjens hemmamys, om man har bjudit hem ett litet sällskap på middag eller på en mindre fest. Ett bra sätt att ha roligt tillsammans och lära känna varandra mer på djupet. 

Vi har testat många av årets trendigaste sällskapsspel och utsett de spel som är roligast. Efterhand det kommer nya utmanare uppdaterar vi våra tester. På slutet finns även en köpguide med vad som kan vara bra att tänka på vid köp av ett spel.

Oberoende experter

Alla experter på Guide.se är oberoende och tipsar bara om produkter de själva gillar. Experterna skriver enbart utifrån sina egna åsikter och får samma betalning oavsett vilka produkter de rekommenderar

Så är bästa sällskapsspelet utvald

Bland de olika spel som valdes ut till testet har vi granskat och testat alla produkterna. Vi har testat de utvalda produkterna för att se om de motsvarar våra förväntningar på ett bra sällskapsspel.

Testerna för att hitta bästa sällskapsspelet genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Rolighetsfaktorn – Det ska vara kul att spela ett sällskapsspel och givetvis är det individuellt vad som anses vara roligt. Det vi har fokuserat på i testerna är att det ska vara underhållande att spela utan att det blir perioder av tristess för att spelet blir långtråkigt efter ett tag innan man kan utse en vinnare.
  • Användarvänlighet: Spelet ska vara enkelt att spela utan krångliga regler. Det får också gärna gå snabbt att plocka fram och komma i gång.
  • Antal spelare: Här har vi utgått från att det ska kunna vara ett ganska lågt antal deltagare till ganska många, där alla spelar antingen individuellt eller i lag.

1. Hint

Vår testvinnare Hint är ett sällskapsspel där man spelar i lag och man måste vara snabb, kreativ och tydlig i olika kategorier.

Spelet går ut på att man snurrar på en skiva och utför ett uppdrag på 90 sekunder. Den som ska hinta kan humma, sjunga, rita eller köra charader för att få resten i laget att komma på vad det är som hintas. Vissa saker är förbjudna både för den som hintar och de som ska gissa.

Det medföljer 600 spelkort så det blir stor variation i spelandet. Här bjuds det på många skratt och spelet passar inte bara på fest utan det är även ett trevligt sällskapsspel för en familj med lite äldre barn.

Plus: Ett superroligt spel där man verkligen får tänka till för att kunna få laget att gissa rätt.

Minus: Vissa spelkort kan vara lite väl svåra ibland och man behöver vara minst fyra deltagare.

2. Cards against humanity

På andra plats kommer ett riktigt underhållande partyspel, Cards Against Humanity. Det är hysteriskt roligt och får deltagarna att verkligen tänja på sina gränser.

Under en spelrunda ställer en spelare en fråga från ett svart kort där ett eller två ord saknas. De andra spelarna använder vita kort, där det finns ord de kan använda för att fylla i för att bilda en fullständig mening. En domare väljer den roligaste eller mest bisarra kombinationen och delar ut poäng, där först till fem poäng vinner.

Spelet innehåller 600 kort, varav 500 är vita med ord och 100 svarta med ofullständiga meningar och allt är på engelska. Det finns både en UK edition (International Version) och en US edition där den amerikanska varianten kan ha en del referenser till amerikanskt vardagsliv.

Plus: Ett roligt spel med mycket humor där magmusklerna får jobba av allt skratt.

Minus: Kan bli en aning för mörk humor för en del personer, så man får tänka på vem man spelar med.

Cards against humanity

Cards against humanity

Se pris

3. Speak Out

Speak Out heter detta spel där spelarna har en tandställning i munnen och ska försöka säga olika fraser. Det svåra är att tandställningen spärrar upp munnen och hindrar deltagarna att kunna stänga munnen.

Varje deltagare drar ett kort från en kortlek och ska läsa frasen på kortet så bra det går. Att inte kunna stänga munnen gör det svårt att artikulera och det här blir riktigt roligt. Det gäller att lagkamraterna hinner tyda vad den som pratar säger innan ett timglas har runnit klart.

Det är enkla regler och det lag som har flest vunna kort vinner. Spelet innehåller 200 kort, ett timglas och 8 tandställningar i två olika storlekar för barn och vuxna. Tandställningarna är enkla att rengöra med tvål och vatten. Speltiden för detta sällskapsspel är mindre än 30 minuter och passar mellan 4-10 spelare.

Plus: Enkla regler och ett kul spel som bidrar till mycket skratt.

Minus: Det är inget spel man kan spela länge då det efter ett tag kan bli jobbigt för munnen.

Speak Out

Sony Speak Out

Se pris

4. What do you meme?

Gillar man Cards Against Humanity och vill ha något som sticker ut ännu mer ska man ta en titt på spelet What do you meme.

Här ska man para ihop en reaktionsbild med en bildtext och den som gör den roligaste och fyndigaste kombinationen vinner. Det här är ett perfekt spel för personer som gillar meme och vem som agerar domare roterar.

Det är enkla spelregler och man kan vara mellan 3-20 personer som spelar. En spelrunda kan vara 30-90 minuter och vill man så går det bra att köpa till expansioner med ytterligare bild- och textkort.

Plus: Ett mycket roligt och underhållande spel där det går att vara många deltagare.

Minus: Vi hittar inget negativt med detta spel.

What do you meme?

What do you meme?

Se pris

Köpguide

Roliga sällskapsspel är ett bra sätt att spendera tid med vänner och familj, där man får tävla, utmana, umgås och skratta tillsammans. Vi går här igenom vad som är bra att tänka på i valet av spel med olika köptips.

Antal spelare

Hur många som kan spela ett spel, om det går att spela i lag och även antal som krävs är en viktig faktor när man ska välja ett sällskapsspel. Det beror också på om man har tänkt att köpa ett spel för att spela inom familjen, eller för att ta fram vid en fest eller middagsbjudning.

Kategori och roligheten

Hur kul det är att spela ett spel är så klart individuellt beroende på kategori och hur man spelar spelet men man kan utgå ifrån vad spelet har som fokus för vad man ska göra. Är det tänkt att kunna svara rätt på kunskapsfrågor, är det tänkt att det ska bli tokiga resultat eller att man ska vara snabb.

Detta får man ställa i relation till när spelet ska spelas och med vem. Ett spel med rå humor passar exempelvis bäst med ett gäng vänner som känner varandra väl.

Svårighetsgrad och speltid

Valet av svårighetsgrad och speltid påverkas även det om spelet ska spelas på en förfest med vänner, på en hemmakväll med familjen eller i någon annan situation. Här spelar det också roll hur pass väl man känner alla deltagare. Att välja ett sällskapsspel som tar mycket lång tid och som dessutom är svårt är kanske inte det bästa valet för ett bra förstaintryck.

Ålder

På spelen brukar det stå angivet för vilka åldrar det lämpar sig för. Det är ofta knutet till svårighetsgraden. Är det tänkt att ha en familjekväll behöver spelet inte vara för komplicerat om det finns barn i familjen som ska vara med.

Tillbehör

En del spel är mycket enkla i utformningen och behöver i princip inga förberedelser och kan därför plockas fram och spelas direkt. Sedan finns det även spel med många tillbehör med spelplan, spelgubbar, tärningar, spelkort med mera som kan ta ganska lång tid att ställa i ordning innan spelet kan börja. Vad man väljer har även här att göra med i vilket sammanhang man ska spela spelet och med vem.

Vanliga frågor och svar om sällskapsspel

Vad är sällskapsspel?

Sällskapsspel är ett brett begrepp för spel där man spelar tillsammans. Målet kan vara att vinna som ett lag eller individuellt. Många tänker direkt på brädspel när man säger sällskapsspel med det finns även digitala spel.

Vilket sällskapsspel är bäst?

Vilket som är bäst är mycket individuellt men vi har i våra tester tittat mycket på underhållningsfaktorn och att spelen inte ska bli trista efter ett tag. Sedan kan olika sällskapsspel vara bäst utifrån vem man ska spela med och i vilket sammanhang.

Hur vet man om ett spel är barnvänligt?

På spelen brukar det stå rekommenderad ålder. Frågespel som kräver allmänbildning eller som har krångliga eller långa regler passar ofta lite sämre om barn ska vara med och spela.

Betyg på testguiden:

4.7/5 - (3 votes)