Bästa Robotdammsugaren (Bäst i Test)

Robotdammsugare

Oavsett om du bor i hus eller lägenhet så är ju dammsugning något som vi alla behöver lägga en hel del tid på för att hålla hemmet rent. Men med hjälp av en robotdammsugare kan du i stället lägga den tiden på något roligare och låta robotdammsugaren ta hand om dammsugningen precis hur ofta och när du vill, till och med när du inte är hemma eftersom de flesta går att styra via en app i din mobiltelefon. På så sätt kan du se till att ditt hem alltid är skinande rent! Men vad ska man tänka på vid köp av en robotdammsugare och vilken robotdammsugare är egentligen bäst?

Vi har gjort ett utförligt test och tagit reda på vilka robotdammsugare som är de bästa på marknaden just nu. Läs vidare för att veta mer!

Utvalda favoriter

Vi har valt ut fem olika robotdammsugare som alla är både prisvärda och av hög kvalitet. Först ut är testets stora vinnare, Roborock S5 Max som med en rad smarta funktioner ger dig en riktigt prisvärd robotdammsugare av hög kvalitet. Därefter följer ytterligare en robotdammsugare från samma fabrikat nämligen Roborock S6 som förutom att den är effektiv också är en av de tystaste robotdammsugare du kan hitta! För dig som inte vill lägga ut så mycket pengar har vi valt ut en enklare modell som är ett utmärkt alternativ som du får till en rimlig peng. En robotdammsugare som skiljer sig lite åt jämfört med de andra är Neato Botvac D7 Connected som har en D-form i stället för den klassiska runda formen. Detta gör att den på ett effektivt sätt kan göra rent i hörnen. Slutligen har vi en robotdammsugare i den högre prisklassen för dig som vill ha den allra bästa kvalitet och prestanda, nämligen iRobot Roomba 980.

Läs vidare för mer utförliga beskrivningar av de utvalda favoriterna.

Oberoende experter

Alla experter på Guide.se är oberoende och tipsar bara om produkter de själva gillar. Experterna skriver enbart utifrån sina egna åsikter och får samma betalning oavsett vilka produkter de rekommenderar

Så är produkterna utvalda

Vi har gjort en utförlig undersökning av olika robotdammsugare som finns på marknaden just nu och utsett dessa riktigt värdiga vinnare. De robotdammsugare som vi har valt ut är både effektiva, ger ett utmärkt resultat samt har många smart funktioner. De har också fått många bra utmärkelser och recensioner av andra som har använt dem.

För att utse de bästa robotdammsugarna i det här testet tog vi hänsyn till följande egenskaper: 

  • Effektivitet
  • Batteritid
  • Smarta funktioner
  • Användarvänlighet
  • Ljudnivå
  • Prisläge

1. Roborock S5 Max

Testets stora segrare, Roborock S5 Max från Xiaomi är en robotdammsugare som ger dig väldigt mycket för pengarna. Med många smarta funktioner, en kraftfull sugförmåga och bra batteritid blev den en solklar vinnare i vårt test. Dessutom är priset riktigt bra med tanke på hur mycket man får för pengarna. En mycket prisvärd robotdammsugare med andra ord!

Väljer du den här dammsugaren får du en mängd smarta funktioner såsom rumsigenkänning, timer, schemaläggning, röststyrning och intelligent navigering. Förutom att dammsuga golvet kan du även använda Roborock S5 Max för våttorkning eftersom den har en inbyggd mopp. 

Roboten har en stilren och elegant design vilket gör att den passar i de flesta hem och smälter in bra i sin omgivning. Roborock S5 Max passar även för dig med lite större ytor tack vare batteritiden på 3 timmar som därmed klarar en yta på upp till 200 kvm på en laddning. Vattentanken för våttorkningen har blivit nästan dubbelt så stor jämfört med tidigare modeller från Roborock vilket gör att du inte behöver fylla på vatten under arbetets gång. Skulle batteriet mot förmodan inte räcka till för att städa klart hela ditt hem så märker dammsugaren när det är dags att åka tillbaka till laddningsstationen för att ladda upp batteriet igen varefter den återupptar städningen där den senast slutade.

För dig som har trösklar i ditt hem så behöver du inte oroa dig eftersom Roborock S5 Max faktiskt klarar av upp till 2 cm höga trösklar utan problem.

Formen på Roborock S5 Max är liksom de flesta andra robotdammsugare rund men tack vare bra sidoborstar så tycker vi ändå att den klarar av att få rent i hörnen förvånansvärt bra. 

Med roboten följer en tillhörande app där du smidigt kan styra och hålla koll på städningen. I appen kan du se både pågående städning, historik och status vad gäller exempelvis dammsugarens sensorer och borstar. I appen finns även möjlighet att schemalägga städningen. 

Ytterligare ett plus i kanten som gör städningen smidigare är att Roborock S5 Max har stöd för Google Home. Tack vare detta kan du starta igång dammsugaren med din röst. Kan det bli smidigare?

Sammanfattningsvis kan vi säga att det här är en riktigt prisvärd robotdammsugare som verkligen gör sitt jobb. Ska vi anmärka på något så är det möjligtvis våttorkningsfunktionen som absolut är ett bra komplement till städningen men det kan inte ersätta vanlig våttorkning. I övrigt finns det inget att anmärka på, väljer du att köpa en Roborock S5 Max får du en hjälpreda som verkligen underlättar i vardagen och du kommer garanterat inte att bli besviken.

Roborock S5 Max

Roborock S5 Max

Se pris

2. Roborock S6

Precis som sin föregångare får du här en riktigt bra dammsugare för pengarna men som dessutom är både tystare och effektivare än Roborock S5. Den låga ljudnivån är något som skiljer den åt från många konkurrerande robotdammsugare så för dig som prioriterar en tystlåten dammsugare ska du definitivt titta närmare på denna. Ljudnivån ligger på endast 58 dB vilket skiljer sig en hel del från föregångaren som ligger på 62 dB.

Utseendemässigt är de två modellerna nästan identiska. Båda har den stilrena och eleganta designen som uppskattas av många. Däremot skiljer de sig åt något vad gäller funktionaliteten. Sugförmågan har uppgraderats till en kapacitet på 2 kPa. Sidoborstarna har förbättrats genom att de utökats från tre till fem borstar och är nu tillverkade i gummi som ska kunna få upp smutsen ännu bättre.

Precis som sin föregångare använder Roborock sig av avancerad laser för att läsa av sin omgivning samt är utrustad med 14 sensorer som känner av exempelvis trappor eller hinder som står i vägen. Även denna är utrustad med en moppfunktion som dock inte kan ta hand om några svårare fläckar men det är ändå en bra funktion för att torka bort lättare smuts.

Batteritiden är liksom sin föregångare runt 180 minuter och laddningstiden fyra timmar. När batteriet börjar ta slut åker den automatiskt tillbaka till laddningsstationen för att fylla på batteriet.

Filtret är ett HEPA-filter vilket är särskilt bra för dig med allergier.

Roborock S6 styr du smidigt via den tillhörande appen eller genom att ansluta den till Google Home och styra den med din röst.

Vill du ha en robotdammsugare av hög kvalitet men som ändå har en rimlig prislapp kan detta vara dammsugaren för dig! En helt klart prisvärd modell som ger dig många bra funktioner och kvalitet för en rimlig peng.

Roborock S6

Roborock S6/h4>

Se pris

3. Cleanmate S800

Om du inte vill lägga så mycket pengar på en robotdammsugare har vi här ett utmärkt alternativ. Cleanmate S800 har inget avancerat navigationssystem eller tillhörande app men ger dig ändå bra kvalitet till en rimlig peng. 

Några fördelar med Cleanmate S800 är den låga ljudnivån på 60dB och dess kompakta format som gör det möjligt för den att ta sig in under de flesta möbler i ditt hem.

Även den här dammsugaren har ett HEPA-filter som renar luften. Den har också en inbyggd moppfunktion. Cleanmate S800 har en inbyggd sensor som känner av trappor så du behöver inte oroa dig för att den ska falla i trappor och gå sönder. Den klarar också av att ta sig över tunnare mattor och lister.

Batteritiden ligger på 1,5 timme, vilket ju är ganska bra med tanke på det låga priset. Laddningstiden är fyra timmar och även den här roboten letar sig tillbaka till laddningsstationen när det är dags för laddning. 

Att Cleanmate S800 inte har någon tillhörande app kan vara en fördel för dig som vill ha en robotdammsugare som är mycket enkel att använda. Du startar bara igång den på startknappen när du vill att den ska städa. Cleanmate S800 har tre olika rengöringslägen. Via det automatiska läget hanterar den städningen helt själv. Den har också ett läge som rengör på en bestämd yta samt kantrengöring som rengör utmed trösklar och kanter.

Sammanfattningsvis är detta en dammsugare som visserligen inte är lika kraftfull som testets övriga vinnare men ändå en dammsugare som är alldeles tillräcklig för städning i hemmet. Framför allt om du bor i lägenhet utan höga trösklar. Ett riktigt bra alternativ för dig som inte vill spendera så mycket pengar på en dammsugare men ändå vill ha bekvämligheten med att en robot tar hand om städningen i ditt hem.

Cleanmate S800

Cleanmate S800

Se pris

4. Neato Botvac D7 Connected

Många robotdammsugaren på marknaden har den klassiska runda formen men här har vi ett undantag. Det här är en populär dammsugare som får höga betyg av många användare. Den har nämligen en unik form för att på ett effektivt sätt kunna komma åt och göra rent i hörnen vilket kan vara ett problem hos många runda dammsugare.

D-formen hos Neato Botvac D7 Connected ger en rengöringsbredd på 30,4 cm vilket gör den riktigt effektiv. 

Dammsugaren är relativt hög jämfört med testets övriga vinnare. Höjden är 10 cm vilket gör att den kanske inte kan ta sig under alla möbler i ditt hem vilket kan var en nackdel. Däremot är den utrustad med stora hjul för att enkelt kunna ta sig över trösklar på upp till 2 cm vilken kan vara en bra egenskap om du råkar ha en del trösklar i ditt hem.

Neato Botvac D7 Connected har ett avancerat navigeringssystem som läser av omgivningen och kartlägger alla rum på ett mycket noggrant sätt. Du styr den enkelt via appen där du även kan schemalägga städningen om du exempelvis vill att dammsugaren ska passa på att städa när du är på jobbet. I appen kan du även dela upp ditt hem i zoner för att styra roboten till de platser i ditt hem som behöver städas lite extra. Även den här roboten går att koppla till Google Home för att enkelt kunna styras via din röst.

Det finns två olika lägen för städningen. Läget ECO ger en lägre energiförbrukning och dessutom en lägre ljudnivå medan TURBO-läget ger en riktigt effektiv städning när du är i behov av det. 

Sugeffekten är mycket kraftfull och de effektiva borstarna ser till att få upp all typ av smuts, damm och hårstrån och lämnar ditt hem skinande rent.

Batteritiden ligger på två timmar och är därmed inte lika bra som Roborock men den har däremot stöd för snabbladdning. Ljudnivån kan upplevas lite hög när man kör i TURBO-läget men i övrigt är detta en riktigt bra robotdammsugare.

Neato Botvac D7 Connected

Neato Botvac D7 Connected

Se pris

5. iRobot Roomba 980

Här har vi en robotdammsugare i den högre prisklassen men som är väl värd sitt pris för dig som vill ha det allra bästa. Den har en riktigt bra sugförmåga som faktiskt är fem gånger bättre än Roombas tidigare modeller. De smarta sensorerna känner av hur smutsigt det är och kan på så sätt anpassa städningen efter det. Den har en kompakt storlek, en snygg design och en riktigt bra tillhörande app med vilken du enkelt styr dammsugaren.

Mindre trösklar är inget problem för iRobot Roomba 980 och den känner av såväl trappor som möbler och andra hinder som står i vägen. Den är utrustad med två stora Aeroforce-borstar samt sidoborste som på ett effektivt sätt rengör mellan möbler och väggar.

En smart funktion med den här robotdammsugaren är att den kan känna av om det är extra smutsigt någonstans. Då stannar den till där och dammsuger extra noga tills smutsen är borta.

iRobot Roomba 980 har en batteritid på två timmar och kan dammsuga en yta på upp till 186 kvm. Batteriet laddas upp på tre timmar och om det är så att den har fått avbryta städningen för att åka och ladda så kommer den ihåg var den slutade städa och kan på så sätt återuppta städningen på rätt ställe.

iRobot Roomba 980 är en kompakt robotdammsugare som med sin låga höjd lätt tar sig in under soffor och andra möbler. Ljudnivån ligger på endast 67 decibel vilket gör den till en väldigt tyst robotdammsugare. 

Sammanfattningsvis är detta en dammsugare i premiumklassen som visserligen kostar en extra slant men som erbjuder en rad smarta funktioner och är en riktigt effektiv dammsugarer som hjälper dig att hålla smutsen borta från ditt hem.

iRobot Roomba 980

Se pris

Köpguide

Innan du bestämmer dig för vilken robotdammsugare du ska investera i finns det några saker som kan vara bra att fundera igenom så du får en dammsugare som passar både dina behov och din plånbok.

Hur ser ditt hem ut?

Börja med att se över hur ditt hem egentligen ser ut. Har du några höga trösklar som dammsugaren behöver kunna ta sig över? Har du flera våningar som behöver dammsugas? Hur högt är utrymmet under soffor och andra möbler i ditt hem?

Fundera över vad du har för behov utifrån just ditt hem så blir valet av robotdammsugare lite enklare.

Olika prisklasser

Nästa sak att fundera över är vad du är beredd att betala för din robotdammsugare. Vill du vara säker på att du får en robotdammsugare av hög kvalitet och prestanda så rekommenderar vi att du lägger några extra tusenlappar för att försäkra dig om att du blir helt nöjd.

Vanliga frågor om robotdammsugare

En robotdammsugare är ju ett inköp som kostar en slant så det kan vara bra att tänka igenom ordentligt vilken modell av dammsugare som kan passa dig och jämföra de olika varianter som finns. Men vad är egentligen en robotdammsugare och hur fungerar den? Här går vi igenom de vanligaste frågorna som kan dyka upp

Vad är en robotdammsugare?

En robotdammsugare är ju som namnet avslöjar en robot i form av en dammsugare. Den är självgående och drivs på ett batteri som laddas upp i laddningsstationen där roboten förvaras då den inte används. Det finns olika varianter av robotdammsugare som är mer eller mindre ”smarta”. Med hjälp av sensorer och kameror kan de både orientera sig och känna av möbler eller andra hinder som står i vägen. Men det finns också enklare modeller av robotdammsugare som helt enkelt kör på tills de stöter på något hinder och ändrar då riktning

Vad är det för skillnad på en robotdammsugare jämfört med en vanlig dammsugare?

Förutom att robotdammsugaren är självgående så skiljer de sig åt i hur själva dammsugningen utförs. En vanlig dammsugare suger med hjälp av undertryck upp smutsen från golvet. Robotdammsugaren använder sig i stället av borstar som sopar in smuts och damm i en behållare.

Vad kostar en robotdammsugare?

En robotdammsugare kan kosta allt ifrån ett par tusenlappar till upp emot 15 000 kr. Självklart får man vad man betalar för men det kan också vara bra att ha i åtanke att man inte nödvändigtvis behöver ha det allra dyraste för att få en riktigt bra robotdammsugare.

Varför ska jag ha en robotdammsugare?

En robotdammsugare kan verkligen göra att du sparar en hel del tid som du i stället kan lägga på något roligare. Och för dig som redan är mycket upptagen av annat så kan det verkligen vara skönt att veta att du har en hjälpreda där hemma som tar hand om dammsugningen. Har du dessutom barn så vet du nog hur snabbt det blir smutsigt där hemma och hur mycket dammsugning som faktiskt krävs för att hålla hemmet rent.

Betyg på testguiden:

4.7/5 - (3 votes)