Bästa Elsparkcykeln (Bäst i Test)

Elsparkcykel

Elsparkcyklar är behändiga transportmedel och är smidigare än att promenera och de tar inte upp lika stort utrymme som en cykel. Det kan vara ovärderligt att ha en smidig elsparkcykel nära tillhands för att snabbt kunna ta sig mellan olika ställen.

Det finns många olika modeller att välja mellan och i det här testet har vi granskat och undersökt några av de populäraste på marknaden. Urvalet har haft fokus på elsparkcyklar för vuxna förare. Vårt test uppdateras kontinuerligt efterhand det kommer nya modeller som kan utmana våra vinnare. På slutet finns även vår köpguide med tips och råd inför köp.

Oberoende experter

Alla experter på Guide.se är oberoende och tipsar bara om produkter de själva gillar. Experterna skriver enbart utifrån sina egna åsikter och får samma betalning oavsett vilka produkter de rekommenderar

Så är bästa elsparkcykeln utvald

Bland de modeller som valdes ut till testet har vi själva testat och gjort noggranna utvärderingar av alla produkterna. Vi har kontrollerat hur de presterar och testat om de motsvarar våra förväntningar på en bra elsparkcykel utifrån specifika kriterier.

Testerna för att hitta bästa elsparkcykeln genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Komfort: Att det ska vara bekvämt att köra både med bra stötdämpning och bekvämt att stå är viktigt om cykeln ska användas längre sträckor.
  • Batteritid: Beroende på hur långt man kan behöva köra och hur ofta kan en bra batteritid vara nödvändigt.
  • Bromsar: Det måste vara bra och starka bromsar av hög kvalitet för säkerheten. De får heller inte ta i för hårt vid kraftiga inbromsningar, då det blir lätt att trilla av.
  • Effekt och prestanda: En kraftfull motor behövs för att ta sig uppför branta backar. Är det inte så backigt där man ska köra kan detta vara en sekundär egenskap om man hellre föredrar en lättviktig modell som är lättare att ta med sig.
  • Underhåll: Cykeln behöver vara lätt att underhålla med att byta lampor och fixa en eventuell punktering.

1. Eltra Premium Plus

Vår testvinnare Eltra Premium Plus är en riktigt påkostad elsparskcykel med bra fart. Både komfort och motor imponerar och den ger en hög kvalitetskänsla.

Det här är en rejäl modell med bra batterikapacitet och som har en riktigt kraftig motor på 500 watt. Det ger bra acceleration och den klarar branta uppförsbackar. Topphastigheten kommer upp i 45 km/h och den har en räckvidd på 50-60 km, beroende på hur den körs. Det finns tre körlägen och både skivbromsarna fram och bak gör ett bra jobb.

Designen ger ett bra intryck och flera bra detaljer är att det finns både fram och bakljus, bromsljus samt blinkers. Modellen är även utrustad med ett tydligt elektroniskt signalhorn. Det finns även en lättläst LCD display som visar hastighet, batteri och körläge.

Cykeln är dock tung med sina 23 kg vilket är ganska mycket jämfört med våra andra vinnare.

Plus: Hög komfort, en imponerande motor och mycket bra batteritid.

Minus: En tung modell som kan vara svår att bära om man inte är så stark.

Eltra Premium Plus

Eltra Premium Plus

Se pris

2. Eltra Ultra

En annan elsparkcykel som också håller hög kvalitet är Eltra Ultra. Det här är en modell för den som behöver en bra elsparkcykel i vardagen.

Den här modellen bjuder på mycket bra komfort, en kraftfull motor på 800 W och har en imponerande räckvidd på 80-100 km. Kraften i motorn gör det enkelt att klara uppförsbackar men man får vara lite försiktig på gasreglaget som reagerar omgående med kraft. Batteriet är väl tilltaget och klarar körning på 5-6 timmar på en laddning.

Designmässigt är den mycket välbyggd och cykeln fälls enkelt ihop. Plattan man står på är stadig och bred. Det finns luftfyllda däck fram och bak som tillsammans med bra stötdämpning ger en komfortabel körning då den går mjukt och fint, även på ojämnt underlag. Bromsarna tar riktigt bra både bak och fram. Modellen är dessutom utrustad med bromsljus och blinkers.

Plus: Hög kvalitet med riktigt bra körkänsla, bra stötdämpning, kraftfull motor och räckvidd som imponerar.

Minus: En tyngre modell som kan vara något svårkontrollerad i en låg hastighet, då gasreglaget reagerar snabbt.

Eltra Ultra

Eltra Ultra

Se pris

3. E-way E-600

För den som ska köra där det finns mycket backar eller branta stigningar kan klara sig riktigt bra med E-way E-600. Det är också en bra modell för långa sträckor då den klarar en räckvidd på upp till 70 km.

Den här cykeln har bra acceleration och hastighet med en kraftfull motor på 600 watt som klarar lutningar på 20%. Modellen har solida och punkteringsfria gummidäck som kan upplevas som något stötiga på sämre underlag.

Det finns en informativ och tydlig display som visar allt man behöver veta. Det ingår också en app där det går att få full koll med batteristatus, körstatistik med mera.

Ramen är robust i aluminium och det finns LED-lampa både fram och bak, ringklocka samt en kraftig trumbroms.

Plus: Klarar branta stigningar utan problem med en ordentlig motor och bra acceleration.

Minus: Hade varit önskvärt med broms även för bakhjulet och gummidäcken är inte allra bäst på ett sämre underlag.

E-way E-600

Se pris

4. Segway Ninebot Air

En lättare modell som är smidig att ta med sig under armen, hittar vi i Segway Ninebot Air. Det här är en modell för den som prioriterar ett smidigt format och en lätt vikt. Ihopfälld blir den dessutom otroligt slimmad.

Eftersom det är en lättviktare är motorn mycket klenare än våra övriga vinnare. Det ger ett mer begränsat användningsområde och är kanske inte bästa valet om man ska köra där det är mycket backar. Komforten är heller inte riktigt lika bra som med våra övriga vinnare.

Fördelen i stället är att detta är en lättviktig modell som passar i vardagen att ta med sig smidigt om man behöver komma fram lite snabbt och inte vill eller orkar gå eller cykla.

Designmässigt ligger det något futuristiskt över designen. Till elsparkcykeln finns det också en app med smarta och roliga funktioner.

Plus: Lätt och smidig att ta med tack vare den låga vikten.

Minus: Inte den bästa komforten och något klen motor som inte riktigt orkar i backiga miljöer.

Segway Ninebot Air

Se pris

Köpguide elsparkcykel

Att investera i en bra elsparkcykel är inget man gör varje dag så det gäller att hitta en modell med bra kvalitet och de funktioner man behöver. Då har man mest nytta av produkten en lång tid framöver. För att hjälpa till inför ett köp har vi sammanställt några köpråd i denna köpguide.

Att hyra eller köpa en elsparkcykel

Det finns bra elsparksuthyrare i stadskärnorna om man vill hyra en elsparkcykel men kostnaden sticker snabbt i väg om man åker ofta. Det bästa med att hyra är att det är smidigt men vill man spara pengar och ofta har behov av en elsparkcykel, kan det vara värt att köpa en.

Motor

En stark motor kan vara viktig för en bättre körupplevelse. Det handlar inte bara om att cykeln ska gå tillräckligt fort utan det påverkar även acceleration och vridmoment samt om modellen ska orka upp för en backe eller inte.

Batterikapacitet och räckvidd

Hur länge batteriet räcker och hur långt man kommer på en laddning kan ha stor betydelse beroende på hur man ska använda sin elsparkcykel.

Att välja rätt däck och fjädring

Ett viktigt val vid köp av en elsparkscykel är att välja rätt däck. Beroende på var man har tänkt köra och på vilket underlag, kan olika typer av däck vara bättre än andra. Däckvalet påverkar både komfort och köregenskaper.

Luftfyllda däck kräver påfyllning av luft och kan punkteras men ger bättre komfort. Undvik eventuella plasthjul. Gummidäck är i princip standard i dag och ger både bättre komfort och köregenskaper. En del modeller har också fjädring, framför allt fram, medan andra cyklar är stumma.

Om man mest ska köra på asfalt som är jämn och slät är valet av däck och fjädring mindre viktigt. På ett sämre väglag behövs både fjädring och luftfyllda däck.

Bromsar

Kvaliteten på bromsarna kan variera mellan olika prisklasser. De ska ta lagom mycket utan att nypa åt hårt vid en kraftig inbromsning. Det kan orsaka att man tappar kontrollen. ABS-bromsar kan därför vara bra att prioritera för bättre säkerhet.

Vanliga frågor och svar om elsparkcykel

Är det åldersgräns på elsparkcykel?

För närvarande finns det ingen satt åldersgräns i Sverige men det diskuteras och kan komma när som helst. Det finns särskilda modeller för barn och andra tillverkade för vuxna, så välj den variant som är bäst lämplig.

Vilken elsparkcykel är bäst?

Vi har genomfört ett stort test av elsparkcyklar och våra testvinnare presenteras här inne på vår sajt. Där finns även en köpguide för att lättare hitta rätt modell som är prisvärd.

Hur laddar man en elsparkcykel?

Batteriet till en elsparkcykel laddas genom att man kopplar in laddaren eller kabeln till cykeln i ett vanligt vägguttag.

Hur snabbt kan en elsparkcykel köras?

Det varierar en hel del för vilken hastighet en elsparkcykel kan komma upp i. Några har endast 10 km/h och vissa kommer upp i 50 km/h. Vanligast är en maxhastighet på 20 km/h och då räknas det som en vanlig cykel så länge motorn har max 250 W effekt.

Betyg på testguiden:

4.7/5 - (3 votes)