Bästa Drönaren (Bäst i Test)

Drönare

Att flyga med drönare är riktigt kul och med en bra kamera kan man ta fantastiska flygfoton och videos i full HD och 4K från fina vyer. Men vilken modell ska man egentligen välja och vad får man för pengarna?

Vi har testat några av marknadens mest populära drönare med kamera. Efterhand det dyker upp nya modeller som kan konkurrera med våra vinnare kommer vi att uppdatera testet med ny information. På slutet har vi också en köpguide med tips och råd för hur du hittar bästa drönaren.

Oberoende experter

Alla experter på Guide.se är oberoende och tipsar bara om produkter de själva gillar. Experterna skriver enbart utifrån sina egna åsikter och får samma betalning oavsett vilka produkter de rekommenderar

Så är bästa drönaren utvald

Bland de modeller som valdes ut till testet har vi granskat och testat samtliga produkter. Vi har kontrollerat hur de presterar och testat om de motsvarar våra förväntningar på en bra drönare i olika prisklasser.

Testerna för att hitta bästa drönaren genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet: Det ska vara enkelt att både komma i gång med modellen samt att styra den med en enkel navigeringskontroll.
  • Kamera och bildkvalitet: Produkten behöver erbjuda tillräckligt bra bildkvalitet för fotografering och filmning.
  • Batteritid: Att drönaren kan köras tillräckligt länge för vad man önskar kan vara viktigt beroende på om den ska användas för hobbykörning eller professionell fotografering och videoinspelning. En fördel är om det går att köpa till extra batteri till ett rimligt pris och som är enkelt att byta till vid behov.
  • Vikt: Vikten kan påverka stabiliteten vid flygning i vind samt om modellen är enkel att ta med sig. Vad man önskar prioritera är individuellt men vi har tittat på dessa delar i våra tester.

1. DJI Mavic 3

Vår testvinnare blev DJI Mavic 3 där det går att få riktigt snygga drönarfilmer. Kameran i drönaren är i världsklass. Den filmar i 5.1K i 50 fps med två linser och kameran tar stillbilder med 20 MP. Kamerans autofokus använder sig av systemet Vision Detection Auto Focus som ger riktigt bra fokus även när drönaren rör sig snabbt.

Den här drönaren är enkel att köra, har snabba hastigheter och bra batteritid med 46 minuters flygtid. Det går även att köpa till ett extra batteri för att kunna flyga i 1,5 timmar. Till den här modellen har företaget valt att använda appen DJI Fly i stället för Go 4, vilket ger lite färre inställningsmöjligheter som vitbalans och en del annat.

I jämförelse med föregångaren Mavic 2 är denna nyare modell en aning större men faktiskt lättare. Mavic 3 har också ett nytt, större batteri på 5 000 mAh och längre propellrar.

Plus: Snabb hastighet, bra batteritid och imponerande kamera med riktigt bra autofokus.

Minus: Inte så bra bildkvalitet vid zoom över 8x och appen DJI Fly i stället för Go 4.

DJI Mavic 3

DJI Mavic 3

Se pris

2. DJI Mavic 2 Pro

En annan högkvalitativ drönare är DJI Mavic 2 Pro. Här erbjuds professionella film- och fotoegenskaper samtidigt som modellen är användarvänlig och har bra batteritid och lång räckvidd.

Drönaren är utrustad med en 1″ Hasselblad-sensor som är perfekt för att kunna använda kameran även när det är dåligt ljus. Tack vare hög ISO och ställbara bländare kan kameran ta bilder i mörker i upp till 20 MP. Kameran har 10 bitars färgdjup och det finns även stöd för HDR.

Modellen har flera sensorer för att drönaren ska flyga stabilt. De hjälper även till med lokaliseringen och det minskar risken för kollisioner. Det går även att ställa in att drönaren automatiskt ska flyga tillbaka till ursprungspositionen.

Till den här modellen medföljer en fjärrkontroll där det finns en inbyggd display med information om flygningen. Drönaren är också mycket kompakt och tar väldigt liten plats så den är enkel att ta med.

Plus: Riktigt professionell video- och fotokvalitet, imponerande batteritid och lång räckvidd.

Minus: Förutom att den är något dyr har vi inget att anmärka på denna modell.

DJI Mavic 2 Pro

DJI Mavic 2 Pro

Se pris

3. DJI Mavic Air 2s

Ytterligare en modell från samma märke är DJI Mavic Air 2s som är en uppgradering på föregångaren Air 2. Drönaren är liten i storlek och därmed både lättviktig och portabel.

Denna modell har samma sorts entumssensor som Mavic 2 Pro. Det gör att drönaren kan ta bilder och filma i en imponerande upplösning med foto i 20 megapixel och video i upp till 5,4K-upplösning upp till 30 fps.

Drönaren går att köra i tre olika flyglägen och styrs med en robust kontroll utrustad med två joysticks med ett utrymme mellan för mobilen. Det gör det enkelt att följa flygturen i realtid. Med appen DJI Fly kan man koppla ihop mobilen med fjärrkontrollen och vara startklar inom några minuter.

Den här varianten klarar en längre flygtur på 30 minuter. Är man på jakt efter en tyst modell är våra två topplaceringar bättre eftersom motorn får jobba på för Air 2s.

Plus: Riktigt fina bilder och filmer i hög upplösning samt lätt och kompakt som gör den enkel att ta med sig.

Minus: Den lätta vikten gör drönaren svår att köra i stark vind.

DJI Mavic Air 2s

DJI Mavic Air 2s

Se pris

4. DJI Mavic Mini 2

En något billigare modell som ändå har bra prestanda är DJI Mavic Mini 2. Den klarar filmning i 4K och har en kameraupplösning på 12 MP. Räckvidden är på 6 km och batteritiden är också bra.

Som namnet antyder är detta en riktigt liten drönare i en ultrakompakt design. Det gör den också lätt att styra med en kontroll som är enkel att använda. Trots att den är liten är den faktiskt ganska stabil i medelkraftig vind, då den har en bra stabiliseringsmekanism.

Även om drönaren håller en hög film- och fotokvalitet blir det en del problem i dåliga ljusförhållanden.

Plus: En drönare med mycket prestanda i en kompakt design.

Minus: Inte fullt så bra bilder i dåliga ljusförhållanden.

DJI Mavic Mini 2

Se pris

Köpguide drönare

Att köpa en egen drönare lockar många tack vare att det med dagens teknologi går att få så häftiga filmer eller flygfoton. Att välja kan vara svårt eftersom det finns många drönare i olika prisklasser och de har olika funktioner. Här har vi sammanställt en del köpråd i vår köpguide för att göra det hela lite lättare.

Foto, video och användningsområde

Många drönare för privatpersoner, i alla fall i de lägre prisklasserna, får betraktas mer som leksaker än som kamera för foto och video. Behöver man lita på att foto och video är i toppklass går billigare modeller ofta bort. Bland de vinnare vi presenterar här i testet har vi valt ut några högkvalitativa produkter som ger riktigt bra bilder med kvalitet och videor med hög upplösning.

Storlek, kraft och stabilisering

Även om man köper en mindre drönare, kanske för att komma ner i pris, bör man tänka på att den klarar av vindförhållanden tillräckligt bra. En del mindre varianter klarar i princip ingen vind alls och lite högre upp i luften är det ofta blåsigare än nere vid marken.

I våra tester har vi några vinnare som är riktigt små men som har tillräckligt mycket kraft och stabilisering för att stå emot medelmåttig vind. Behöver man använda drönaren i riktigt kraftig vind är det oftast bättre att välja en större modell.

Storleken avgör också hur pass portabel drönaren är att ha med sig. Om man ofta ska ge sig ut och fotografera eller filma kan det vara lämpligare med en mindre modell.

Batteri

Batteritiden är något som kan variera stort mellan olika modeller. Generellt sett är det kortare batteritid ju mindre drönaren är. Det finns så klart undantag och därför gäller det att alltid kontrollera vad tillverkaren anger för uppskattad flygtid.

Vill man kunna flyga längre tid och därmed köpa till extrabatterier kan det vara bra att även jämföra priserna för detta.

Pris

Prisskillnaderna mellan olika modeller är enorma. Bestäm först vilken budget som är lämplig innan några jämförelser genomförs. Det är inte så meningsfullt att jämföra drönare i lågprissegmentet med professionella drönare eftersom skillnaderna är alldeles för stora.

Vanliga frågor och svar om drönare

Vad är en drönare?

Det är en radiostyrd flygfarkost med flera propellrar. Med en drönare kan man få översikt över ett område uppifrån, alternativt för att fotografera eller filma på en högre höjd.

Vad kostar en drönare?

Drönare finns i flera prisklasser ungefär från cirka en tusenlapp och uppåt. De mer avancerade modellerna kan kosta riktigt mycket men då är de främst designade för proffsfotografer och liknande.

Vilka regler gäller för drönare?

Det kom nya regler för EU den 1 januari 2021. Bland annat handlar reglerna om drönarkort och regler kring hur högt man får flyga. För att få koll på alla aktuella regler finns dessa på Transportstyrelsens hemsida.

Var får man flyga med en drönare?

Det går nästan att flyga överallt med en drönare, men det finns vissa undantag. Det är helt förbjudet att flyga över områden med restriktioner eller skyddsobjekt, som naturreservat eller militära områden.

Vilken drönare ska man köpa?

Det finns många modeller att välja mellan, så vilken drönare man ska välja beror helt på preferenser och behov. Vi har sammanställt en köpguide för att hitta rätt produkt och vi har även testat många populära i olika prisklasser. Vinnarna i vårt test presenterar vi på vår sajt.

Betyg på testguiden:

4.7/5 - (3 votes)