Bästa Alkoholmätare (Bäst i Test)

Alkoholmätare

En alkomätare kan vara bra att investera i för att vara säker på när man kan köra efter att ha druckit någon form av alkohol. Men kan man lita på den modell man köper? Tyvärr varierar mätresultatet ganska kraftigt mellan olika modeller och alla är inte att lita på.

Vi har därför gjort gedigna tester på många av marknadens populäraste produkter för att kora några vinnare. Efterhand det dyker upp nya modeller som kan utmana våra vinnare uppdaterar vi vårt test med ny information. Vi avslutar vårt test med en köpguide för att hitta rätt modell.

Oberoende experter

Alla experter på Guide.se är oberoende och tipsar bara om produkter de själva gillar. Experterna skriver enbart utifrån sina egna åsikter och får samma betalning oavsett vilka produkter de rekommenderar

Så är bästa alkoholmätaren utvald

Alkoholmätarna som valdes ut till testet har testats noggrant och jämförts mot varandra. Varje test startade med ett mätresultat i helt nyktert tillstånd. Därefter mättes utandningen i flera nivåer efter 1-4 öl och sedan fram till ett godkänt resultat för när det är tillåtet att köra bil. Inför varje utblåsning väntade vi minst 20 minuter efter alkoholintag.

Testerna för att hitta bästa alkoholmätaren genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet: Det ska vara enkelt att använda produkten både vad gäller att blåsa i den och även att enkelt kunna läsa av mätresultatet.
  • Tillförlitlighet: Att mätresultatet visar ett korrekt värde är så klart viktigt. Att promillehalten visas något högre är egentligen inget bekymmer men huvudsaken är att mätvärdena följer en jämn kurva i tillförlitlighet. Allra viktigast är också att mätvärdena är som mest korrekta vid en låg promillehalt vid gränsen för när det är ok att köra bil.

1. Dräger 3820

Vår vinnare i detta test är den proffsiga alkoholmätaren Dräger 3820. Den är en variant till modellen Dräger 6820, som polisen använder sig av. Modellen 3820 är i stället tänkt att rikta sig till privatpersoner.

Den här alkomätaren är godkänd enligt EU-standarden SS-EN 15964, vilket innebär att den tillåts för ”professionell användning”. Vid köp får man den färdigkalibrerad men den behöver kalibreras en gång om året.

Modellen är något mindre än polisens mätare och därmed enkel att ta med sig. Den är också enkel att använda. Den trycks i gång och efter att ha väntat några sekunder blåser man tills ett klickljud hörs. Efter några sekunder har resultatet räknats ut.

Mätaren fungerar i temperaturer från -5 upp till +50 grader. Resultatet visar bara någon decimals skillnad mot modellen 6820 och störst differens är det vid högre promillehalter.

Plus: Enkel att använda och visar ett realistiskt och jämnt resultat.

Minus: Vi hittar inget negativt med denna produkt.

Dräger 3820

Dräger 3820

Se pris

2. Kala FCA35

En mycket lättanvänd alkoholmätare för privatpersoner är modellen Kala FCA35.

Den här produkten levereras färdigkalibrerad och kan börja användas direkt med en av de sex medföljande munstyckena. Det är bara att starta mätaren, blåsa i munstycket tills det klickar och sedan vänta några sekunder innan resultatet visas. Med ett snabbt tryck på on/off-knappen laddas den om för en ny mätning. Skulle man glömma den har den automatisk avstängning.

Mätresultaten är aningens ojämnt per testblås men det är inga stora differenser vid jämförelse med Dräger 6820. Alla mätvärden över 1,0 promille visas som ”Hi” då denna modell inte kan mäta värden över detta. Efter ett test med hög alkoholhalt kan mätaren också ta lite längre tid på sig att ställa om.

Plus: Användarvänlig modell som ger en bra fingervisning för när det är säkert att köra.

Minus: Riktigt höga värden går inte att mäta.

Kala FCA35

Se pris

3. Floome Breathalyzer

En alkolholmätare i det billigare segmentet hittar vi i modellen Floome Breathalyzer. Denna apparat behöver anslutas till mobiltelefonens hörlursjack. Genom en app kan man se mätresultat och det finns även flera andra funktioner man kan använda.

För att börja använda mätaren fyller man först i ålder, längd och vikt innan man börjar blåsa. Det kan vara något trixigt att blåsa rätt då det inte går att blåsa för hårt eller för tidigt, då får man vänta en stund innan det går att blåsa igen.

För att veta när det börjar bli säkert att kunna köra visar mätresultaten ganska likartat vad Dräger 6820 visar. Vid allt högre promille blir dock resultatet mer och mer avvikande och inte tillförlitligt.

Plus: Bra budgetvariant för att ta reda på när det börjar bli säkert att köra.

Minus: Något klumpig när man behöver ansluta den till telefonen.

Floome Breathalyzer

Se pris

4. Ibac

En riktigt liten och smidig apparat som får plats i fickan är Ibac alkomätare.

Mätaren är enkel att använda och man kan komma i gång på bara några sekunder. Här är det bara att blåsa tills en lampa lyser grönt.

Mätresultatet visar för alla blåsomgångar hela tiden något högre än för mätaren Dräger 6820. Resultatet håller sig ändå inom den beräknade noggrannhet som tillverkaren aviserar på förpackningen. Några gånger som mätresultaten kan sticka i väg är om man blåser en kort tid efter senaste testblåset.

Alkoholmätaren kan via Bluetooth kopplas till en app. Det är dock ingen app som imponerar då det är ett fåtal användbara funktioner.

Plus: Liten, smidig och lättanvänd samt ger ett stabilt resultat om man använder den rätt.

Minus: Tråkig app som inte har så många användbara funktioner.

Köpguide alkoholmätare

En alkomätare för personligt bruk kan vara till hjälp för att få en indikation på när man kan köra bil. Framför allt dagen efter man har druckit alkohol kan det ibland vara svårt att veta om det är säkert att köra eller om man måste ställa bilen. Ska man köpa en alkomätare gäller det att veta att den verkligen fungerar och ger ett realistiskt mätresultat. Vi ska här i vår köpguide gå igenom vad som är bra att tänka på vid köp.

Tillförlitlighet för alkoholmätare

Som vi redan nämnt kan mätresultatet variera ganska kraftigt mellan olika alkoholmätare. Även om vi i våra mätningar kan konstatera att våra testvinnare håller ett tillförlitligt mätresultat kan man aldrig garantera ett 100% korrekt resultat.

Skulle man råka fastna i en blåskontroll, är det polisens mätare som gäller. Även om ens egen alkomätare är rätt kalibrerad kan en viss differens förekomma och mätaren ska endast ge en fingervisning om när det anses vara säkert att köra bil igen. Ligg aldrig på gränsen vid mätning utan ta hellre i med råge.

Standard

Det finns två standarder för alkoholmätare som EU har tagit fram. Företagen måste dock inte följa dessa standarder.

  • SS-EN 16280:2012 – Det här är en standard för privat användning.
  • SS-EN 15964:2011 – För professionell användning används denna standard.

Bränslecellsteknik eller halvledarcell

Hur en alkoholmätare mäter kan göras med två olika metoder, antigen med bränslecell eller halvledarcell.

De modeller som har en bränslecellsteknik ger en mer pålitlig avläsning än många andra modeller. Det beror på att bränsleceller kan upptäcka alkohol medan halvledarcell i stället mäter bristen på syre i utandningsluften.

Kalibrering

För att en alkomätare ska mäta så precist som möjligt behöver den kalibreras. En kalibrering får man räkna med att göra ungefär en gång om året.

Vanliga frågor och svar om alkoholmätare

Hur blåser man rätt i en alkoholmätare?

Det bör ha gått som allra minst 15 minuter sedan man drack alkohol för att få ett mer tillförlitligt resultat. Det är också luften djupt ner i lungorna som ska mätas. Därför behöver man blåsa några sekunder så att det inte är den första luften som mäts.

Kan man lita på en alkoholmätare?

De alkoholmätare som har utsetts till vinnare i våra tester håller en riktigt bra tillförlitlighet. Dock ska man aldrig till 100% förlita sig på vad alkoholmätaren visar för värde utan det är polisens mätvärde som gäller. Låt hellre bilen stå än att chansa om resultatet ligger nära gränsvärdet.

Vilken alkoholmätare har polisen?

Polisen använder sig av Dräger Alcotest 6820. Det är också den som vi jämför våra testmätningar med.

Hur fungerar en alkoholmätare?

Utandningsluften fångas av en bränslecell med två platinaelektroder. Där oxiderar den eventuella alkoholen och genererar elektrisk ström. En högre alkoholkoncentration gör att mer ström produceras.

Hur lång tid tar det för alkohol att gå ur kroppen

Det tar cirka en timme för kroppen att lyckas förbränna 1,5-2 cl 40% sprit. En starköl på 33 cl tar därför ungefär 2-3 timmar att förbränna. Själva alkoholförbränningen beror också på både kön och vikt.

Betyg på testguiden:

4.7/5 - (3 votes)