Bästa Airfryer (Bäst i Test)

Airfryer

Att tillaga friterad mat utan olja är något som har blivit allt mer populärt den senaste tiden. Det är också något som produktföretagen uppmärksammat och det dyker därför upp fler och fler modeller av airfryers. Har du ännu inte testat denna behändiga apparat är det dags nu!

Vi har gett oss på att testa olika populära airfryers, främst från kända tillverkare. Vi presenterar här våra vinnare och avslutar med en köpguide där vi tipsar om vad du ska tänka på inför ditt köp. När det dyker upp nya utmanare kommer testet att uppdateras med ny information.

Oberoende experter

Alla experter på Guide.se är oberoende och tipsar bara om produkter de själva gillar. Experterna skriver enbart utifrån sina egna åsikter och får samma betalning oavsett vilka produkter de rekommenderar

Så är bästa airfryern utvald

Vi har testat samtliga modeller som ingår i testet och bedömt dem utifrån ett antal kriterier som beskriver en bra airfryer. I testerna har vi tillagat sådant som man brukar tillaga i ugnen eller en vanlig oljefristös för att kunna jämföra resultatet efter tillagning. Några av de saker som tillagats är pommes frites, kycklingvingar, nuggets och olika grönsaker.

Testerna för att hitta bästa airfryern genomfördes utifrån en bedömning av följande kriterier:

  • Användarvänlighet: Det ska vara enkelt att använda apparaten både med förinställda program och även lätt att justera manuellt med vikt, temperatur och tillagningstid.
  • Resultat: Framför allt har vi fokuserat på resultatet efter tillagning av pommes frites, eftersom vi bedömer att det ofta är här det kan vara stora variationer i slutresultatet. Vill man ha de allra bästa pommes är det en riktig fritös som gäller men vi vill med detta test presentera de vinnare som kommer närmast ett bra resultat.
  • Rengöring: Att modellen är enkel att rengöra är viktigt för att man ska använda produkten tillräckligt ofta för att det ska vara ett prisvärt köp.

1. Electrolux Explore 6 Air Fryer 5,4 liter

Testvinnaren i vårt test blev Electrolux Explore 6 Air Fryer 5,4 liter som är en riktigt kvalitetsmaskin med en effekt på 1800 watt. Modellen presterar genomgående bra oavsett om vi tillagar nuggets, kycklingvingar eller grönsaker. För pommes frites är tillagningstiden lite i underkant för att få dem krispiga med det förinställda programmet.

Den här airfryern erbjuder en bra kvalitetskänsla med snygga och eleganta paneler i rostfritt stål. Modellen är rymlig och klarar en stor volym som passar utmärkt för en familj. Exempelvis kan man tillaga en hel kyckling. Nackdelen är att apparaten tar stor plats.

Airfryern är mycket användarvänlig och smidig. En snygg touchskärm med bakgrundsbelysta symbolerna gör det enkelt att laga mat. Det finns åtta förinställda program och både temperatur och tillagningstid går att sätta manuellt. Modellen är också enkel att rengöra med löstagbara delar som kan köras i diskmaskin.

Plus: Ett bra kvalitetsmärke där modellen håller en bra nivå på våra krav för en bra airfryer.

Minus: Tar mycket plats och man får ingen notis om att maten behöver skakas om.

Electrolux Explore 6 Air Fryer 5,4 liter

Se pris

2. Gourmet Maxx 9 liter

För den som gillar mycket tillbehör ska ta en titt på Gourmet Maxx 9 liter. Märket är kanske inte så känt men den är väldigt intressant som airfryer.

Utseendemässigt liknar den mer än traditionell ugn då den har en glaslucka i framkant. Inne i ugnen finns en inbyggd belysning. Det medföljer en mängd tillbehör som tillagningsgaller, korg, grillspett med mera. Ovanför glasluckan finns en kontrollpanel med touchfunktion där det går att välja mellan förinställda programm eller för att göra manuell inställning. Start, paus och justering av temperatur och tillagningstid görs med ett stort vred på enhetens ovansida.

Airfryern är visserligen stor och något otymplig men bjuder på mycket variation när det kommer till tillagningssätt. Modellen har en roterande trumma som ger en jämn värmefördelning och perfekt krispighet både för pommes frites och kycklingvingar. Med denna funktion slipper man skaka om behållaren med mat för en bra tillagning.

Plus: En rymlig modell med bra värmefördelning som ger riktigt bra krispighet till pommes frites.

Minus: Skrymmande och tung airfryer.

Gourmet Maxx 9 liter

Gourmet Maxx 9 liter

Se pris

3. OBH Nordica Easy Fry XXL

En airfryer med väl tilltagen kapacitet är produkten OBH Nordica Easy Fry XXL. Den tar 5,6 liter och är därför ett utmärkt val för en familj.

Eftersom modellen är rymlig och klarar hög kapacitet tar den också mycket plats. Designen är inget att skryta med men den har detaljer i rostfritt stål som gör att den enkelt smälter in i många kök.

Den här airfryern är mycket lättanvänd med ett bra menysystem och den är enkel att rengöra. Den ger ett bra resultat för det mesta som tillagas, förutom för pommes frites. Antingen får man köra dem längre eller så får man hellre välja att tillaga dem i ugnen eller i en riktig fritös.

Plus: Mestadels ett bra resultat, rymlig behållare och enkel att använda.

Minus: Ingen produkt för den som tänkt att använda den för pommes.

OBH Nordica Easy Fry XXL

OBH Nordica Easy Fry XXL

Se pris

4. Philips Airfryer XXL

Philips är ett känt märke för bra kvalitet inom både luftfritöser och andra köksprodukter. Det är även hög kvalitet på denna produkt, Philips Airfryer XXL.

Airfryern klarar en hög kapacitet på 7,3 liter som passar en familj. Modellen klarar pommes frites utan problem med riktigt bra resultat. De blir perfekt gräddade med bra crunch. Eftersom produkten är rymlig tar den också mycket plats och är tung med sina 7,99 kg.

Modellen är enkel att använda och även lätt att rengöra med många löstagbara delar som går att köras i diskmaskin. Den har en pedagogisk kontrollpanel med gott om förinställda program och det går även att manuellt ställa in vikt, temperatur och tillagningstid. Eventuella favoritinställningar kan sparas för framtida användning.

Plus: Kvalitetskänsla rätt igenom och enkel att använda.

Minus: Det är en tung och skrymmande apparat och den väsnas även något jämfört med övriga testvinnare.

Philips Airfryer XXL

Se pris

Köpguide Airfryer

En airfryer är perfekt för den som älskar friterad mat men som vill äta lite hälsosammare än vanlig friterad mat. Det finns många modeller att välja mellan och här går vi igenom flera saker som är bra att tänka på i valet av produkt.

Storlek och volym

Något som är väsentligt när man ska köpa en airfryer är vilken storlek den är i och vilken volym den klarar av. En familj behöver en produkt som klarar lite större volymer i jämförelse med ett enhushåll.

Modellen ska heller inte vara otymplig för att kunna förvaras utan att ta för mycket plats samtidigt som den ska vara enkel att plocka fram och ställa undan.

Förprogrammerade inställningar

En airfryer kan ha flera olika inställningar och funktioner som underlättar din matlagning. Det är mycket vanligt att de har några förprogrammerade inställningar för de vanligaste tillagningarna som pommes frites, kyckling och kött. Här kan det vara bra att välja en apparat som motsvarar de inställningar man har behov av.

Temperatur

Möjliga temperaturer kan variera mellan olika modeller. Med en större bredd finns bättre möjligheter att tillaga de flesta rätter och för att uppnå bästa resultat.

Timer

Många airfryer har en timerfunktion för att manuellt ställa in tiden för hur länge maten ska tillagas.

Automatisk avstängning

Att modellen har automatisk avstängning kan vara praktiskt för säkerheten om man skulle råka glömma bort apparaten när den är i gång.

Vanliga frågor och svar om airfryer

Vad är en airfryer?

Det är en köksmaskin som kan användas för att fritera mat, fast utan olja eller bara med små mängder.

Hur fungerar en airfryer?

Het luft cirkulerar i apparaten ungefär på samma sätt som en varmluftugn. En stor fördel är att en airfryer fungerar helt utan olja.

Vad kan man tillaga i en airfryer?

Det går egentligen att tillaga allt som kan tillagas i en fritös. Pommes frites är en klassiker men det finns mycket annat som kycklingnuggets, kycklingvingar, grönsaker med mera. Många modeller brukar även ha en hel del tips i sina instruktionsmanualer.

Vilken airfryer är bäst att köpa?

Vi har testat många av marknadens mest populära modeller och har korat våra vinnare här inne på vår sajt. Där finns även en köpguide för att kunna välja en passande modell.

Hur lång tid tar det att göra pommes frites i en airfryer?

Eftersom apparaten inte behöver värmas upp som en ugn går det ganska snabbt. Själva tillagningsprocessen är som för en vanlig fritös, som mest 15 – 20 minuter.

Betyg på testguiden:

4.7/5 - (3 votes)